Na današnji dan oboren je nevidljivi F117, evo kako Buđanovci pamte ovaj događaj (FOTO+VIDEO)

Foto:facebook/printscreen/rts
636

Avion stelt tehnologije “F-117A” oboren je u ataru sremskog sela Buđanovci za koje je tih dana saznao ceo svet. I posle dve decenije meštani se sećaju svakog detalja.

Bila je to noć straha i ponosa. Ogromna vatrena kugla, kažu meštani, letela je iznad sela pre nego što je oko pola devet srušen mit o nevidljivom bombarderu kada je čuveni F-117 pao u njive, nekoliko stotina metara od prvih kuća.

“Sve je to počelo da beži, ne znaš kud ćeš, ne možeš da se snađeš, kupi decu, ne možeš uopšte, ali bukvalno je svako mislio da će da padne u njegovo dvorište”, seća se Ratko Lalošević iz Buđanovaca.

“Nije ni ličilo na avion, ali jeste, videlo se krilo, videlo se sve, već je to buktalo, bilo je strašno. Ja sam imao predlog da nas četiri-pet vojnika uhvati pilota, zamislite, i onda se tu pojavio neki oficir – kud ćeš, jesi li ti budala, ko zna šta je tamo”, navodi Svetislav Jovanović iz Buđanovaca.

“Bilo je to naroda, sutradan sa svih strana dolaze autobusima i kolima da vide, jedni skidali delove, jedni begali sutradan da ne spavaju, kažu tuće nas, pa smo nadrljali”, kaže Đorđe Bradarić.

Po nevidljivom, preko noći Buđanovci su postali vidljivi celom svetu. Neki su od delova aviona i opreme pilota profitirali.

Sliku tada troipogodišnjaka Zorana na oborenom krilu aviona, preneli su mnogi svetski mediji.

“Za ovih 20 godina, pre dve godine sam se oženio, prošle godine sam dobio i dete, već četiri godine radim u jednoj firmi u Šimanovcima, a što se tiče aviona, retko čega se sećam”, ističe Zoran Jovanović.

U krugu od 50 metara gde je sve bilo izgorelo, meštani kažu – tri godine ništa nije rađalo. Sejala se nakon toga i pšenica i kukuruz i dinja, a sa svakim zaoravanjem pronalaženi su delovi aviona.

 

 

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More