SPEKTAKULARNO: Golubačka tvrđava otvorena za posetioce (FOTO+VIDEO)

Foto:Tanjug
558

U Golupcu je, posle gotovo pet godina rekonstrukcije, za posetioce otvorena srednjovekovna tvrđava Golubački grad. Otvaranju obnovljenog utvrđenja iz 14. veka, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i evropski komesar za susedsku politiku i pristupanje EU Johanes Han.

Za obnovu tvrđave samo iz fondova Evropske unije utrošeno je više od 8,5 mil EUR.
Rekonstrukcija, započeta u julu 2014. godine, obuhvatila je obnovu bedema i svih deset njenih kula, izgradnju obaloutvrde i centra za posetice, kao i probijanje novog tunela i gradnju obilaznice duge 800 metara, kako Đerdapska magistrala ne bi i dalje prolazila kroz tvrđavu.
Svi predviđeni radovi na obnovi trebalo je da budu završeni u roku od dve godine, do jula 2016, ali su, zbog brojnih problema, produženi do marta ove godine.
Posle obnove tvrđave u planu je gradnja komercijalnih sadržaja, kao što su restorani, biciklističke staze, sportski tereni, bazeni, ribarsko selo, apartmani, ateljei za umetnike i marina za čamce.
Radi nadgledanja radova na obnovi tvrđave i kasnijeg upravljanja celim istorijsko-turističkim kompleksom, koji se prostire na 23 hektara, država je osnovala preduzeće Tvrđava Golubački grad.
Nakon kompletnog uređenja i izgradnje svih dodatnih sadržaja, opština Golubac očekuje da će se u kompleksu biti otvoreno više od 100 radnih mesta i da će od turističkih poseta godišnja zarada biti oko pola miliona evra.
Golubački grad pripada Nacionalnom parku Đerdap, a sastoji se od prednjeg, zadnjeg i gornjeg dela, sa dve kolske kapije i deset kula.

Ulazak u “zelenu zonu” tvrđave koja obuhvata najatraktivnije delove utvrđenja kreće se od 120 dinara za decu od 12 do 18 godina. Za ekskurzije cena je 150 dinara, za penzionere 300, grupne ulaznice su 450, a pojedninačne 600 dinara. Deca do 12 godina ne plaćaju ulaz. U navedene cene uključen je parking i vodić. Cena ulaznica za obilazak ostalih,zahtevnijih zona tvrđave, kreće se od 800 do 1.200 dinaara.

Tvrđava će ovog vikenda biti tvorena od 10 do 17 sati.

Поглед из ваздуха: Овако из дрона изгледа реконструисана тврђава Голубац

Поглед из ваздуха: Овако из дрона изгледа реконструисана тврђава Голубац

Gepostet von Sputnik Србијa am Freitag, 29. März 2019

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More