Došao je u Beč na dve nedelje, a danas na čelu društva čuvara srpske tradicije u Austriji

Foto: printscreen/RTS
577
Srđan Mijalković rođen je u Leskovcu, Filološki fakultet završio u Beogradu. U Beču je 2012. godine uz rad, na nemačkom jeziku završio master studije i master je socijalnog menadžmenta. Pisao, bavio se medijima, pozorištem i filmom, a početkom devedesetih godina došao je i Austriju i – ostao.

1992, večernjim vozom preko Budimpešte, sa mini koferom u ruci, Srđan Mijalković, stigao je u Beč – na 2 nedelje.

“Eto, te dve nedelje još traju, a sada je 2019”, kaže Mijalković.

Čuvari srpskog blaga u Austriji

Sa nemačkim jezikom pomirio ga je Rilke. Srđan, profesor srpskog jezika i knježevnosti, uverio se da taj jezik ipak ima melodiju koja može da privuče. Dugo se bavio socijalnim i kulturnim radom sa omladinom, posebno na polju integracije.

“Radeći sa decom i omladinom grada Beča video sam puno naše dece koja trpe jer ne znaju naš jezik, pa ne mogu da nauče ni strani jezik, u našem slučaju nemački, i onda su limitirani…”

Наш вредни разред из Линца, поносни смо <!

Gepostet von СПКД Просвјета Аустрија am Sonntag, 31. März 2019

Srđan je jedan od osnivača i prvi predsednik odbora SPKD Prosvjeta u Austriji, društva osnovanog davne 1902. godine u Sarajevu. Od tada je na važnom zadatku očuvanja srpskog jezika, kulture i tradicije.

Međunarodni Dan maternjeg jezika: Kad dijaspora uči jezik otadžbine

“Na početku osnivanja Prosvjete, jedan od projekata je bio projekat Retorika, a mi smo ga namenili mladima od 15,16 godina, 20 godina, a nama se javila masa svršenih studenata sa 25-30 godina… Oni su završili studije i tek onda su tu glad, koju su imali sve te godine, pokušali da utole na taj način. I to nam je onda pokazalo neki pravac koji je bio jednostavan, imali smo koncept, platformu”, zaključuje Mijalković.

Bečka Prosvjeta osnovana je maja 2011. godine u Svečanoj sali Bečkog univerziteta. Pokrenula je brojne programe i projekte, ugostila najumnije savremenike. Posebno ističe Prosvjetinu školu srpskog jezika, Srpski novogodišnji koncert u Beču, Mali hor Prosvjete, Susrete i razgovore

Književno veče sa Arnoom Gujonom i skupljanje pomoći za porodice na Kosovu i Metohiji

“Ja sam veoma ponosan na sve koji su u Prosvjeti, i koji su bili u Prosvjeti, posebno na tim u školi, jer su to mladi obrazovani ljudi, koji su maltene volonteri. Projekat Susreti i razgovori se dešavaju otprilike jednom mesečno, što je visoka frekvencija. Već 8 godina zaredom organizujemo Srpski novogodišnji koncert u Beču i nije slučajno naslonjen na bečki novogodišnji koncert filharmoničara, ali mi predstavljamo srpsku muziku. Ove godine je bila Bilja Krstić i Bistrik, bili su divni”, kaže Mijalković.

Arno Gujon: I pored svega, Srbi ne odustaju od borbe za opstanak

Srđan Mijalković je dobitnik brojnih priznanja za doprinos u čuvanju i jačanju srpske kulture i duhovnosti, a poslednje, Svetosavsko blagodarje, uručilo mu je Udruženje književnika Srbije. Planove ne krije, tiču se očuvanja srpskog nacionalnog identiteta, za šta je ključno, smatra, osnivanje srpske škole.

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More