Sanja je rekonstruisala selo svojih predaka i od njega napravila etno biznis (FOTO)

foto:privatna arhiva
373

Odluka da se bavi etno biznisom nije bila životni scenario o kom je maštala, desila se neplanirano, ali Sanja Knežević je  srećna što su se stvari baš tako odigrale.

„Kao studentkinja arheologije sanjala sam o tome da budem okružena starinama, da kroz posao proživljavam razne epohe i da učeći o njima, upoznajem ljude koji su davno živeli. Odluka o povratku u rodni kraj je, kao i cela priča o mom biznisu, nastala odjednom i to nikada pre nije bila opcija o kojoj sam razmišljala“, kaže Sanja koja je danas vlasnica Etno sela Latkovac.

Kao arheologa, oduvek su je zanimale starine i istorija, pa je tako i nastala ideja o rekonstrukciji pradedovskog zaseoka. Bio je to način da Sanja spoji svoje četiri velike ljubavi: arheologiju, selo, kulturni menadžment i turizam.

„Kao i svaki početak i ovaj je bio veoma težak i neizvestan ali naša želja da obnovimo zaseok star 200 godina, da oživimo mesto u kom su svi Kneževići živeli godinama, bila je prevelika i nije postojalo nešto što bi nas sprečilo i zaustavilo da našu zamisao realizujemo. Cela porodica je ideju o rekonstruisanju zaseoka prihvatila istog trenutka i bez razmišljanja. Da je bilo drugačije, Latkovac bi danas bio jedno zaboravljeno selo kao većina sela u Srbiji“, kaže Sanja.

Ona u ovaj posao nije ušla sa velikim biznis planovima, oni su došli kasnije. Ušla je, kako kaže, sa puno emocija i velikom željom da nešto što je bilo zaboravljeno otrgne zaboravu i pokaže celom svetu.

Nije imala nikakvog iskustva u etno biznisu, kao ni u biznisu uopšte. Bila je na završnoj godini studija arheologije, radila je na projektima za mlade iz Evrope u jednoj nevladinoj organizaciji i tada je shvatila da su, upravo mladima iz raznih zemalja, Srbija i srpska sela nešto što je  atraktivno, zanimljivo, nesvakidašnje i romantično.

„A baš takvo jedno selo bilo je deo mog života – zaseok u kom su živeli moji preci, selo Latkovac kod Aleksandrovca. To je mesto koje je za mene imalo posebnu emotivnu dimenziju, jer su sva moja sećanja vezana za njega bila ispunjena velikom ljubavlju zbog onoga što ono predstavlja za moju porodicu, ali i zbog istorijskog značaja koje ima za Župu, Rasinski region i Srbiju. Napisala sam projekat za rekonstrukciju dva veka starog zaseoka, aplicirala kod raznih fondova, podigla kredit i tada zapravo počinje moja preduzetnička karijera“, objasnila je Sanja.

Njen tim je njena  porodica a etno selo koje su podigli je porodični biznis jer su svi članovi porodice u ovom poslu. Otac je vodio najveće hotele u regionu, majka je kuvar nacionalne kuhinje, sestre se bave koncipiranjem programa i komunikacijom s javnošću – prava korporacija u malom.

Sanja kaže da je problema bilo mnogo ali da je sklona da ih posmatra kao izazove, jer izazov je živeti i raditi u zemlji koja nema baš puno razumevanja za preduzetništvo.

Prema njenim rečima etno selo Latkovac proglašeno je jednom od 10 najboljih destinacija u Evropi za aktivan odmor a to je pre svega zasluga raznovrsnih programa u njihovoj ponudi – radionice starih zanata, kaligrafije, slikarstva, vajarstva, festivala tradicionalne muzike.

Autor: Tanja Njegomir

Izvor Bizlife
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More