Prislušni uređaji u gastarbajterskim restoranima

NAŠ SERIJAL: GASTARBAJTERI BIVŠE JUGOSLAVIJE U NEMAČKOJ (4): Restorani sa domaćom hranom su bili mamac za prisluškivanje

1,083

Kako Služba državne bezbednosti komunističke Jugoslavije i pored niza preduzetih aktivnosti nije uspevala da marginalizuje niti da ućutka staru srpsku antikomunističku emigraciju diljem sveta, a iz SFRJ su, počev od 1963. godine, u potrazi za boljim životom, u svet kontinuirano krenule reke gastarbajtera, tim ekonomskim emigrantima se u SFRJ otvaraju policijska dosijea.

Emigranti i gastarbajteri meta državne bezbednosti SFRJ

Često su ucenjivani pri produženju ili zameni pasoša da jedni druge potkazuju. Kako ni to nije bilo ni dovljno ni efikasno, SDB u zemljama zapadne Evrope, gde već ima više od milion brojnih tadašnjih jugoslovenskih državljana, počinje da organizuje i prislušne službe. Jedan od takvih sistema bio je lanac nacionalnih restorana, poput “Balkan-grila” i “Dubrovnika”. To je potvrdio i Silvije Gorenc, tadašnji prvi čovek Službe državne bezbednosti SFRJ svom kolegi Jan-Mihaju Paćepi generalu rumunske policije, a ovaj to to objavio u svojoj knjizi “Crveni horizonti”, pošto je prethodno prebegao iz Rumunije u Ameriku- priča Ivan Stojanović,  Beograđanin, inače pravnik po struci, koji je proučavao organizaciju Službu državne bezbednosti.

Foto: wikipedia

Tih godina SDB je, nastavlja on, iz SFRJ slala svoje ljude u zapadnoevropske države, a oni bi se tamo brzo obogatili.

“Iz nepoznatih izvora prihoda otvarali su restorane pod pomenutim imenima. U njima je spremana naša nacionalna kuhinja. Personal, dovođen iz SFRJ, prethodno je obučavan za špijuniranje i rukovanje tehnikom za prisluškivanje. Budući da su ti restorani bili dotirani od SDB iz SFRJ, hrana i piće su u njima bili jeftiniji, a dovođeni su i razni estradni zabavljači. Ali, u pomenutim restoranima, svi stolovi su bili ozvučeni i razgovori gostiju su snimani. Osoblje restorana je slalo snimljene audio kasete razgovora odeljenjima SDB u mestima u kojima su prisluškivani gastarbajteri živeli do odlaska u inostranstvo. Ti ljudi bi dolazeći na godišnji odmor u rodni kraj bili šokirani informacijama kojima SDB raspolaže o njima. U strahu su odbijali svaki kontakt sa srpskom antikomunističkom emigracijom po povratku u inostranstvo”, objašnjava Stojanović.

Tražili radnu snagu, a došli ljudi

 

Da se pristigli ekonomski emigranti ne bi samoinicijativno organizovali “i postali jako opoziciono uporište Brozovom komunističkom režimu”, napominje naš sagovornik, “u inostranstvu se, ali iz SFRJ, za gastarbajtere formiraju razni klubovi, organizacije i udruženja gde je sve pod kontrolom SDB. Ali i u takvim situacijama politička emigracija pokušava da utiče na novodošle sunarodnike”.

“Značajnu ulogu je imala “Iskra”, časopis na srpskom jeziku, koji je pored antikomunističkih sadržaja,objavljivao i servisne informacije, neophodne za snalaženje u novoj sredini”, pojašnjava Stojanović.

Švaba Srbinu od neprijatelja do domaćina

Nekadašnji šef Centra za organizaciju jugoslovenske obavestajne službe u svetu Anton Duhaček, inače smenjen 1966. godine, obznanio je januara i februara 1992, “da je od 1952. godine obaveštajna služba tadašnje Jugoslavije za rad u inostranstvu bila ugrađena u Ministarstvo inostranih poslova SFRJ”, a “kao agenti vrbovani su svi oni koji su bilo kojim poslom odlazili u inostranstvo: trgovinski predstavnici, sportisti, dopisnici jugoslovenskih listova, folklorne grupe…”

On je tad naveo da su se najiskusniji agenti nalazili “u jugoslovenskim diplomatskim predstavništvima, ambasadama i kozulatima”, kao i da je gotovo kompletno osoblje “od domara do ambasadora, od daktilografkinje do konzula, bilo uključeno u rad tadašnje jugoslovenske obaveštajne službe i tajne policije”.

R. LONČAR

KRAJ SERIJALA

Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com
Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More