Uhapšen Džulijan Asanž (FOTO+VIDEO)

foto:youtube
88

Osnivač “Vikiliksa” Džulijan Asanž sproveden je u policijsku stanicu u Londonu nakon što mu je Ekvador ukinuo azil posle sedam godina i oduzeo državljanstvo. SAD traže izručenje.

Policija navodi da je Asanž (47) uhapšen u Ambasadi Ekvadora nakon što je odbio da se preda, piše Bi-Bi-Si.

Njega su, zatim, iz policijske stanice u lisicama prevezli do suda u Vestminsteru.

Članica Asanžovog pravnog tima Džen Robinson rekla je da je uhapšen ne samo zbog kršenja uslova kaucije već i u vezi sa zahtevom SAD za ekstradicijom.

Britanska policija potvrdila je da su Sjedinjene Države zatražile ekstradiciju Asanža čim je uhapšen, javlja Rojters.

SAD, inače, optužuju Asanža za objavljivanje poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata. Iz njihovog ministarstva pravde su saopštili da se suočava sa potencijalnih pet godina zatvora zbog “zavere sa Čelsi Mening 2010. godine”.

Zamenik ministra spoljnih poslova Alan Dankan je, upitan da li će Asanž biti izručen SAD, rekao da ga neće izručiti Americi ako postoji mogućnost da se suoči sa smrtnom kaznom.

Skotland jard je saopštio da je policiju pozvao ambasador u trenutku kad je Ekvador zvanično uskratio azil Asanžu.

“Želeo bih da zahvalim Ekvadoru na saradnji i Metropoliten policiji na profesionalizmu. Niko nije iznad zakona”, rekao je britanski ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid.

Ministar je rekao da se Asanž mešao u poslove Ekvadora, preko prijatelja koji žive u toj državi. Rekao je da su među njima i dva ruska hakera.

Na snimku koji je objavio RT vidi se kako nekoliko muškaraca drži Asanža i ugurava ga u kombi, dok on na sebi ima lisice, a u rukama drži neki predmet, koji izgleda kao knjiga. Asanž izgleda neprepoznatljivo i znatno starije.

Interpolova poternica za Asanžom raspisana je 30. novembra 2010. godine, a 7. decembra Britanci su ga uhapsili na osnovu zahteva Švedske. U toj zemlji on je optužen zbog navodnih prestupa seksualne prirode.

Od 2012. nalazio se u Ambasadi Ekvadora u Londonu.

Asanž će se sada naći pred licem pravde u Londonu, a sud će dalje odlučivati o njegovoj sudbini.

Vikiliks: Prekršeno međunarodno pravo 

Vikiliks je saopštio da je Ekvador nelegalno ukinuo azil Asanžu i da je prekršio međunarodno pravo.

Vikiliks optužuje “moćne aktere”, uključujući američku Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA), za “sofisticirane napore” da se Asanž dehumanizuje, delegitimiše i odvede u zatvor.

Vikiliks je na svom nalogu na Tviteru objavio fotografiju Asanža, uz koju je napisao da je “ovaj čovek sin, otac i brat”, da je on osvojio desetine novinarskih nagrada i da je bio nominovan za Nobelovu nagradu za mir svake godine od 2010.

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More