Lazanjski neće biti jedina promena, evo gde će sve biti zamenjeni naši ambasadori u svetu

Kadrovi će biti promenjeni u čak 30 ambasada Srbije

Foto: wikimedia
148

BEOGRAD – Poslanik SNS u srpskom parlamentu i novinar Miroslav Lazanski biće novi ambasador Srbije u Moskvi, ali to neće biti jedina promena u srpskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u svetu.

Kadrovi će biti promenjeni u čak 30 ambasada Srbije.

Kako „Blic“ saznaje iz diplomatskih izvora, biće promenjeni kako ambasadori, tako i drugo osoblje u raznim ambasadama, što u okruženju, evropskim, ali i zemljama na drugim kontinentima.

Vojni komentator novi ambasador Srbije u Rusiji?

Kadrovska rešenja su u domenu spekulacija, ali je izvesno da bi do imenovanja novih ambasadora moglo da dođe u čak 30 zemalja!

Razlog tome je što je najvećem broju njih istekao mandat.

Novi ambasador(ka) trebalo bi da bude imenovan u najmoćnijoj zemlji EU – Nemačkoj, ali ne samo u tamo. Izvori „Blica“ navode, da će do promena doći i u Crnoj Gori, Bugarskoj, Rumuniji, Češkoj, Meksiku, Albaniji, Makedoniji, Maroku, Tunisu, Angoli, Kongu, Kuvajtu…

“ Srbija ima gotovo 70 diplomatskih predstavništava u svetu, a u polovini ambasadorima je istekao mandat ili je pri kraju. Neki od njih će nastaviti diplomtsku misiju u novim državama, neki će otići u penziju, a za neke države još nema adekvatnog rešenja“, priča naš izvor.

Takođe, nove diplomate mogle bi da budu imenovane i pri Ujedninjenim nacijama i NATO u Njujorku, ali i u Izraelu, Indiji, Japanu, Kanadi, Belorusiji, Ukrajini, Holandiji, Švajcarskoj…

Dok se to ne desi, Miroslav Lazanski seli se u rusku prestonicu. Takvu odluku donela je Vlada Srbije na prošlonedeljnoj sednici, i na funkciji će zameniti dosadašnjeg srpskog ambasadora u Moskvi Slavenka Terzića, kome je još 2017. istekao drugi četvorogodišnji mandat.

Iako se može pohvaliti velikim novinarskim i vojno-komentatorskim iskustvom, Lazanski iskustva u diplomatiji nema previše. Za ovo mesto su ga je verovatno preporučilo to što je rusofil i naklonjen ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i njegovoj administraciji.

Po zvanju je pravnik, po zanimanju novinar, u političke vode ušao je 2016. godine kao osmi na listi SNS za parlamentarne izbore, kao nestranačka ličnost.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More