Vodopadi Srbije, neistražena prirodna lepota (VIDEO)

Foto/Printscreen/You Tube
423

Među mnogim prirodnim lepotama Srbije, jedna od do sada najvećih nepoznanica su vodopadi. Kada krenete da istražujete o tome, najpre shvatite da se čak ne može pronaći precizan podatak o njihovom tačnom broju. Prema do sada poznatim činjenicama, spekuliše sa cifrom koja se kreće od 70 do 90 poznatih vodopada.

Koliko je ova lepota prirode do sada neistražena govori i podatak da je najviši vodopad u Srbiji zvanično izmeren tek 2012. godine. Vodopadi, te fantastične prirodne pojave na rekama, pokazuju svu moć i lepotu vode, očaravajući i ostavljajući bez daha posmatrača.

Ovde ćemo vas upoznati sa pet vodopada Srbije, za koje treba znati, a prvom prilikom i posetiti.

 KALUĐERSKI SKOKOVI

Kaskadni vodopad Kaluđerski skokovi nalzi se u istočnoj Srbiji, na Staroj planini, u blizini granice sa Bugarskom. Njegova visina od 232 metra, prvi put je izmerena pre 17 godina.

KOPREN

Drugi po visini u Srbiji je vodopad Kopren. Nalazi se takođe, kao i Kaluđerski skokovi, na Staroj planini, severoistočno od Pirota na rečici Dabidžin potok. Sastoji se od nekoliko kaskada, a ime je dobio po vrhu Kopren, u čijem se podnožju nalazi. Visok je 103,5 metara.

VELIKO VRELO (LISINE)

Nedaleko od Resavske pećine, kanjona Resave i grada Despotovca, na reci Veliko vrelo, nalazi se prelep istoimeni vodopad, poznat još i pod nazivom Lisine. Visok je 25 metara, a sve do otkrića vodopada Kaluđerski skokovi, smatran je za najviši u Srbiji.

Veliko vrelo je jedan od najpristupačnijih, pa zbog toga i najposećeniji vodopad u Srbiji.

JELOVARNIK

Na Kopaoniku, u gustoj šumi bukve, smrče i planinskog javora, nalazi se vodopad Jelovarnik.Visok je 71 metar, a otkriven je zahvaljujući grupi geologa 1998. godine. Čuveni Pančićev vrh je od vodopada Jelovarnik udaljen 2,5 kilometra.

GOSTILJE

Na istočnoj strani Zlatibora nalazi se Gostiljski vodopad, okružen šumom koja je bogata lekovitim biljem. Na gostiljskoj reci, ispred ušća u Katušnicu, voda se obrušava sa visine od 20 metara, formirajući vodopad.

D. Stupar

Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com

 

Izvor Nasiusvetu.com,Wikipedia
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More