Novo u digitalnom svetu: O pravoslavnim Srpkinjama i Srbima u Beču

Istraživački projekat Pravoslavni Beč se bavi jednim aspektom istorije i sadašnjeg trenutka pravoslavnih hrišćana, a posebno Srpkinja i Srba u Beču, a veb stranica će u prvoj fazi biti dostupna posetiocima na engleskom jeziku

Foto: dijasporatv
146

“Pravoslavni Beč” je digitalni geoportal o istoriji Srba u Beču (1741-1918) koji se realizuje u okviru Austrijske akademije nauka i koji će biti završen do kraja juna ove godine.

U Beču žive zajedno ili jedni pored drugih pripadnici različitih religija: rimo-katolički, evangelistički ili pravoslavni hrišćani, muslimani i Jevreji. Istraživački projekat Pravoslavni Beč se bavi jednim aspektom istorije i sadašnjeg trenutka pravoslavnih hrišćana, a posebno Srpkinja i Srba u Beču. piše Dijaspora.tv.

Polazna osnova projekta Pravoslavni Beč, koji se realizuje u okviru Austrijske akademije nauka, je proučavanje biografskih podataka i činjenica o pravoslavnim Srpkinjama i Srbima u Beču, posebno o značajnim ličnostima političkog, društvenog, privrednog i naučnog, kao i kulturnog života u periodu od 1741. do 1918. godine kao i o mestima njihovog stanovanja i delovanja u Beču, nekada glavnom gradu Habzburške monarhije.

Vođa projekta je dr Mihailo Popović iz Instituta za istraživanje srednjeg veka (vizantološko odeljenje) pri Austrijskoj akademiji nauka, a saradnik mu je Zlatan Stojadinović.

Onlajn karta sa brojnim podacima

Pravoslavni Beč se sastoji od podaka o ukupno 300 poznatih ličnosti koje su živele u Beču od 1741. do 1918. godine, koji su podeljene u tri grupe:

– Čuvene srpske ličnosti iz oblasti nauke, istraživanja i književnosti koje su od značaja iz srpske, austrijske i međunarodne perspektive.

– Čuvene srpske ličnosti (plemići, državni činovnici, trgovci, umetnici itd) koje su, kao austrijski državljani, bili od značaja za istoriju Habzburške monarhije, a pre svega za grad Beč.

– Čuvene srpske ličnosti, pre svega srpski i turski podanici, koji su od značaja za srpsku istoriju.

Na posebnoj onlajn karti se mogu potražiti podaci o određenoj ličnosti: njena biografija, mesto stanovanja i fotografski materijal vezan za tu ličnost. Moguća je i alternativna navigacija, tj. bez prethodnog fokusiranja na neku određenu ličnost.

Ovakvo istraživanje je od velikog značaja za grad Beč između ostalog i zbog toga, jer o životu i boravku čuvenih Srpkinja i Srba u Beču sada svedoči samo mali broj spomen ploča u javnom prostoru.

Kooperacioni partneri na projektu Pravoslavni Beč su dr Rainer Simon, Austrian Institute of Technology, Grad Beč i Muzej grada Beograda.

Urađen je najveći deo posla, a u preostala tri meseca podaci će biti sistematizovani, a veb stranica će u prvoj fazi biti dostupna posetiocima na engleskom jeziku.

Izvor Dijaspora.tv
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More