Vaskrsenje u prekomorskim zemljama

NAŠ SERIJAL: USKRŠNJI OBIČAJI KOD ZAPADNIH HRIŠĆANA (3): Najpopularniji običaj je lov na jaja

Foto: JACK KURTZ
297

U Severnoj Americi Uskrs je delom sekularizovan, odvojen od sakralnog, a najveseliji uskršnji običaj u Sjedinjenim američkim državama, koji mališani s nestrpljenjem očekuju, jeste “lov“ na jaja.

Naime, roditelji, rodbina, prijatelji, svi oni koji pod jednim krovom slave ovaj praznik, sakriju svuda po kući i dvorištu sve moguće vrste jaja – od pravih, farbanih, do drvenih, plastičnih, čokoladnih… Na Uskršnje jutro deca s korpicama kreću u „lov“ i sakupljaju darove za koje misle da im je preko noći ostavio uskršnji zeka. Obično ih pored jaja očekuju i neki skriveni poklončići – slatkiši, igračke… Pobednik igre je dete koje je sakupilo najveći broj jaja.

Američki predsednik na uskršnji ponedeljak organizuje veliko “kotrljanje jaja” u vrtu Bele kuće, a cilj je da se jaje najdalje otkotrlja, a da se pri tom ne razbije.Naime, na livadi vašingtonske Bele kuće svake godine se održava najveća ceremonija kotrljanja jaja prilikom koje se predsednička porodica uz zvuke muzike druži s decom građana. Brojne porodice odlaze i na jutarnju nedeljnu uskršnju misu, a održavaju se i praznične parade. Jedna od najpoznatijih organizuje se u Atlantik Sitiju i traje od 1930.godine.

Foto> Glas Amerike

U Meksiku gde je hrišćanstvo veoma zastupljena religija, karakteristično je izuzetno religiozno obeležavanj Uskrsa. Naime, meksički vernici na Veliki čertvrtak pred uskršnje praznike odlaze u sedam crkava i u svakoj od njih mole se za oprost grehova. Na Veliki petak simbolično obeležavaju stradanje Isusovo, a na Veliku subotu organizuju paljenje lutke od kartona koja simboliše Judu.

Živopisna tradicija u Austriji i Italiji za Vaskrs

Na južnoameričkom kontinentu, u mnogim gradovima Uskrs je prilika za karneval. Vernici uživaju u muzici i konfetama.
Umesto čokoladnih jaja, na kolumbijskom meniju za tradicionalnu uskršnju večeru nalaze se egzotičniji specijaliteti, kao što je meso iguane, kornjače ili kajmana, te omlet od kornjačinih jaja…

Kolumbijci satima putuju da bi proveli praznik sa familijom, a rođacima u velikim gradovima donose sastojke iz udaljenih provincija za praznični obrok koji zajedno pripremaju.

Na Bermudima se, pak, na Veliki petak puštaju ručno izrađeni paprini zmajevi, kao simbol Hristovog uspeća, jede se torta od bakalara i toplo pecivo ukrašeno krstom.

Razne zemlje, različiti adeti

Uskrs je u Argentini miran dan, kad je porodica na okupu i druži se, a tradicionalni kolač bosca de rejes koji se u Argentini se peče za Uskrs naziva se pascuas.

U Brazilu u pokrajini Minas na Veliku subotu džepovi se pune komadićima kvarca koji se na Uskrs ostavljaju kod kuće.

Filipinci, međutim, Uskrs obeležavaju prilično krvavim ritualima, u kojima polunagi pokajnici bičuju sami sebe po leđima bambusovim štapovima, a mnogi filipinski katolici se tokom nedelje pred Uskrs podvrgavaju nekoj vrsti smernih molitvi, verujući da se na taj način čiste gresi, leče bolesti, pa čak i ispunjavaju želje.

Postoji neobičan običaj na ostrvima Polinezije. Naime, na dan Vaskrsa se vrši simbolični obred krštenja školjki, za koje se veruje da su u vezi sa morskim duhovima. Kada se završi obred, školjke se simbolično vraćaju u more, gde, veruje se uskrsnu u novi život.

R. LONČAR
KRAJ

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More