VELIKA SEDMICA zapoveda uzdržavanje od bračnih dužnosti i pohotnih želja

Oplakivanje Hrista, Detalj iz Ohrida
241

Poslednja sedmica pred vaskršnje praznike, zove se u pravoslavnom hrišćanstvu Velika ili Strasna sedmica. I počinje ove godine danas, na Veliki ponedeljak. Tih dana se u pravoslavnim hramovima vrše posebna bogosluženja, i poželjno je da vernici u njima redovno učestvuju.

Kako crkva uči, u ove dane, po hrišćanskom verovanju, Isus Hristos izvršio svoja velika dela – uništio je smrt, pobedio praroditeljski greh i skinuo prokletstvo s ljudskog roda, otvorivši mu put ka raju. U crkvenoj je upotrebi i naziv strasna nedelja, koja se odlikuje milosrđem, naročitom pobožnošću, što se ogleda u pojačanim molitvama, bdenjima i smanjenjem obeda. Davane su nekada milostinje ubogima, carevi su u ove dane oslobađali sužnje, a sudovi nisu radili. Ove nedelje crkva zapoveda najstroži post na vodi, bez ribe i ulja, ali i bez obavljanja bračnih dužnosti. Na Veliki petak poželjno je ništa ne jesti.

U ovoj nedelji su najvažnije preduskršnje svetkovine Veliki četvrtak i Veliki petak. Na Veliki četvrtak služi se liturgija svetog Vasilija Velikog, i toga dana je, po hrišćanskom verovanju Isus ustanovio svetu tajnu pričešća, te zato je dobro toga dana primiti pričešće. Na taj dan uveče, čitaju se dvanaest jevanđelja o stradanju Hristovom, dok se čitaju jevanđelja narod u crkvi kleči.

Na Veliki petak, kada se molitveno hrišćani sećaju na Hristovo raspeće, u pravoslavnim bogomoljama, popodne iznosi se plaštanica (platno na kome je prikazano polaganje Hristovo u grob), koju vernici celivaju sve do Vaskrsa Plaštanica se postavlja na posebno ukrašen sto (simboliše grob Hristov), ispred oltara. U nekim krajevima, običaj je da se vernici posle celivanja plaštanice, provlače ispod stola na koji je položena plaštanica Po narodnom verovanju prilikom provlačenja, treba se pomoliti Bogu i pomisliti neku želju, i ta želja će biti ispunjena.

U pojedinim srpskim krajevima, po narodnom tumačenju, strasna nedelja je tako nazvana po tome što se cele ove sedmice supružnici uzdržavaju od bračne postelje. Na Kosovu se za ovu sedmicu čuje i naziv strašna nedelja, zato što se u njoj boje (maste) uskršnja jaja, od kojih se prvo obojeno jaje zove strašnik. Ovo jaje se smatra lekovitim, osobito onima koji se od straha razbole, a može i da odagna gradobitne oblake, pa su ga iznosili pred kuću kad bi grad (led) počeo da tuče useve.

R. LONČAR

Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More