Dr Pol Ajris u Beogradu: Otvorenom naukom protiv neznanja

J. L. Petković
1,757

Otvorena nauka je koncept koji podrazumeva da celokupno društvo ima pristup naučnim istraživanjima i podacima, odnosno da naučna istraživanja budu javna, da se naučnici ohrabre da ih podele sa svetom, a sve sa ciljem da se i lakše razumeju. Prostim rečnikom, ovo je i jedan od metoda borbe protiv poluistina ili netačnih pretpostavki, koje su u osnovi mnogih “stavova” i “činjenica” koje su zatrpale Internet. “Otac” otvorene nauke, dr Pol Ajris sa Londonskog univerzitetskog koledža (UCL), treće najstarije visokoobrazovne institucije u Velikoj Britaniji, a koja je mnogim Srbima pružila šansu za usavršavanje, nedavno je boravio u Beogradu. Za portal “Naši u svetu” na pitanje zašto je otvaranje nauke ka javnosti važno objašnjava prostim primerom.

– Ako istražujete, plaća vas Univerzitet, koga opet finansira država. Ali vaše nalaze, većina ljudi neće moći da pročita, jer moraju da plate preplatu, pa javnost nema uvid u to šta je naučnik istrživao. U konceptu otvorene nauke njegov rad je svima dostupan. Na mom univerzitetu u Londonu smo osnovali Open Access Press i recimo svaki naslov moje knjige ima hiljade preuzimanja (daunlodovanja) u svetu, uključujući i Severnu Koreju i Nepal, da nije toga bio bih srećan da sam prodao 400 primeraka – kaže profesor Ajris.

Britanski naučnici, ističe, sada čekaju u redu da im radovi budu objavljeni na ovaj način, pa je na listi toliko radova da je sadržaj pun za dve naredne godine.

– Zašto? Zato što je uticaj mnogo veći. Najviše je preuzimana profesora sa odeljenja antropologije koji je napisao seriju knjiga o socijalnim medeijima i uticaju socojalnih medija na društvo. Njegova knjiga “Kako je svet promenio socijalne medije (drštvene mreže prim. aut)”, je preuzeta četvrt miliona puta. Otvorena nauka je i najbolji način da se prebrodi neznanje ili manjak razumevanja. Ako je istraživanje dostupno, svi mogu da ga pročitaju.

dr Adam Sofronijević

Prema mišljenju dr Ajrisa, otvorena nauka je moderni produžetak važnog koraka iz 19. veka kada su u Velikoj Britaniji nastale prve javne biblioteke, jer je smatrano da bi znanje trebalo učiniti dostupnim široj javnosti.

Skup na kome je profesor Ajris učestvovao, organizovan je u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom Svetozar Marković, a dr Adam Sofronijević, zamenik direktora kaže da je koncept otvorene nauke u Srbiji prisutan više od 10 godina, da je puno napora uloženo u stvaranje okolnosti kako da nauka bude otvorenija:

– Ključni princip otvorenosti nauke je da bude primenjivija i da ponovo spoji nauku sa društvom iz koga potiče.

J. L. PETKOVIĆ 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More