Karl Malden zauvek među Srbima

Proslavljenom američkom glumcu koji je svakog avgusta pravio je srpski piknik u Santa Barbari, na kome se pevalo "Tamo daleko", biće otkriven spomenik u Beogradu

Wikipedia
1,007

Karlu Maldenu (Mladenu Sekuloviću) proslavljenom američkom glumcu i oskarovcu srpsko- češkog porekla, biće otkriven spomenik u Beogradu 20. novembra ispred Jugoslovenske kinoteke, gde se od 2016. godine nalazi i Maldenov legat, najavio je Jugoslav Pantelić, direktor ove ustanove, na predstavljanju srpskog prevoda Maldenovih memoara  “Kako sam uspeo”  u izdanju Službenog glasnika.  

Oskara za najbolju sporednu ulogu je dobio za ulogu u filmu “Tramvaj zvani želja”. Maldenova karijera je trajala je 61 godinu,  snimio je 65 filmova, među kojima i: “Na dokovima Njujorka” i “Paton”, a glumio je i u ssrpskom filmu “Suton”, u režiji Gorana Paskaljevića.  Značajna je i  Maldenova uloga u TV seriji iz 1970-ih, “Ulice San Franciska”.

Bio je i reditelj  filma — Time Limit (1957),  vezanog za Korejski rat, a režirao je i delimično The Hanging Tree (1959), zbog bolesti pravog reditelja (Delmer Dejvs). U filmovima je koristio svaku priliku da spomene prezime Sekulović. Penzionisao se 1993, a nagradu za životno delo Američkog glumačkog udruženja uručio mu je Majkl Daglas 11. novembra 2004. godine. Pet godina je bio predsednik Filmske akademije u Los Anđelesu, a osnovao je i umetničku biblioteku u Beverli Hilsu.

Na promociji  Malednovih memoara govorio je Dan Tana (Dobrivoje Tanasijević) iz Kalifornije koji je sa Maldenom drugovao pola veka i sarađivao sa njim na filmu  “Suton”, 1982. godine. 

Malden je od prvog do poslednjeg dana živeo kao ponosni Srbin. Ceo život bio je jedan od najvećih ambasadora celokupnog srpstva, rečeno je na promociji. 

-On je u umetnosti bio ono što je Đoković u tenisu i što je Tesla bio u nauci. Bili smo prijatelji preko 50 godina i svih tih godina Karl je bio Srbin, a ja sam bio Jugosloven. Pred njegovu smrt ( umro je 2009. i nadživeo Josipa Broza prim. autora) u šali mi je u rekao: “Sad možeš da budeš Srbin, ne moraš više da budeš Jugosloven” –  prisetio se Tanasijević.

Karl Malden je govorio, bez akicenta, arhaičnim, starim srpskim jezikom svojih predaka Hercegovaca. 

Rođen  je  u Čikagu 22. marta 1912. Maldenov otac, Petar Sekulović, došao je u Ameriku iz  Podosoja kod Bileće, radio je u čeličani, u varoši Geri kod Čikaga, gde su mu i odrasla deca. Malden je bio najstariji od trojice braće. Njegova majka je bila Mini Sekulović, Čehinja, zaposlena u tekstilnoj industriji.
Sinovi Petra Sekulovića još u najranijem detinjstvu progovorili su srpski jezik i nikad ga nisu zaboravili. Od malih nogu su odgajani u tradicionalno patrijarhalnoj porodici, u pravoslavnom i svetosavskom duhu.  Mladen (Karl Malden) uvek je rado govorio o svom poreklu  i s poštovanjem se sećao kako je njegovg otac radio težak posao u čeličani u Geri, gde je kasnije bilo i prvo Maldenovo zaposlenje. Isticao je da je njegov otac Petar  bio među osnivačima jednog od najstarijih srpskih pevačkih društava u Americi “Sokol Grupa-Branko Radičević” i bio aktivan u srpskoj crkvi. 
Malden (Mladen Sekulović), napustio je čeličanu u Geri 1934. godine i otišao u “Gudmenovu školu” u okviru “Gudmen teatra” u Čikagu. Tada je i promenio ime u Karl Malden, na sugestiju pozorišta. Nije imao dovoljno novca za školovanje, ali je ubrzo dobio stipendiju. Nastupao je u pozorištu tri godine, a onda ostao bez posla i novca, pa se vratio kući. Otputovao je u Njujork 1937. i glumio u “Brodvej teatru”.  Bio je kratko angažovan na radiju i dobio nezapaženu ulogu u svom prvom filmu They Knew What They Wanted. Nakon toga se pridružio “Grup teatru”, gde je upoznao reditelja Elija Kazana, u čijim je filmovima kasnije stekao popularnost.
Učestvovao je u Drugom svetskom ratu i u to vreme imao je malu ulogu u predstavi i filmu američke vojske Winged Victory. Po završetku rata, dobio je još jednu malu ulogu u predstavi Truckline Cafe, sa tada nepoznatim Marlonom Brandom.
Uspon u Maldenovoj karijeri počeo je 1950. godine. Ostavio je traga i u jugoslovenskoj kinematografiji, glumeći u filmu Suton, Gorana Paskaljevića, iz 1982. godine. To je bila uloga srpskog imigranta u SAD, Marka Sekulovića, a film je snimljen na engleskom jeziku.

Karl Malden se oženio Monom Grinberg 1938. godine, koju je upoznao za vreme angažmana u “Gudmenovom teatru”. Sa njom je bio u braku 72 godine i dobio  ćerke, Monu i Karlu. U Kaliforniju je stigao 1960. i živeo u blizini Santa Barbare. Svakog avgusta pravio je srpski piknik, na koji je dolazila šira familija i kumovi iz Čikaga. Pevalo se “Tamo daleko” i druge srpske stare pesme.  S porodicom je odlazio i na srpske svadbe u Americi, išao u srpsku crkvu i održavao kontakte sa srpskom zajednicom. 

Karl Malden je u Beogradu bio samo jednom, i to posle smrti Josipa Broza, kada je doputovao zbog filma “Suton” koji je sniman u Istri 1982. godine. U Beogradu je proveo dva dana, a zatim je posetio Bileću, odakle mu je otac i gde je bio jednom u ranoj mladosti, još pre Drugog svetskog rata.

Preminuo  je 1. jula 2009. u Los Anđelesu u 97. godini.

R. LONČAR 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More