Maksim Kabaji: Moj pradeda se borio na Solunskom frontu

Srpski zet iz francuskog Turkuana, nekada poručnik francuske armije u Kosovkoj Mitrovici, a danas poslanik u gradskom i regionalnom veću Turkuana i departmana Nord

Lična arhiva
1,251

Od malena sam znao da je brat mog pradede poginuo u Prvom svetskom ratu, pošto je njegovo ime napisano na spomeniku palim borcima u Turkuanu. Za mog pradedu sam saznao kasnije, dok sam odrastao, to su teme o kojima u porodici nismo pričali. O vojnoj karijeri mog pradede Ahila Kabajija (Achille Cabaye) sam saznao 2014, u arhivi grada Turkuana. Da bismo obeležili proslavu 100-godišnjice Velikog rata, više od godinu dana smo istraživali vojne karijere vojnika iz Turkuana. Tako sam saznao da je Ahil bio dodeljen inženjerskom puku i da je bio na Solunskom frontu, priča za portal  “Naši u svetu”, Maksim Kabaji, srpski zet iz francuskog Turkuana kraj Lila, poslanik u gradskom i regionalnom veću Turkuana i departmana Nord. Na te funkcije izabran je ispred stranke UMP bivšeg predsednika Francuske Nikole Sarkozija, koja se sada zove Republikanska, a predvodi je Loran Vokiej.

Za učešće u ratu, njegov pradeda Ahil, dobio je i odlikovanje:

– Na Ahilovom kartonu je pisalo da je bio odlikovan ordenom komemorativnog saveznika Prvog svetskog rata, zvanog “Pobednički orden”, koji je ustanovljen zakonom 20 jula 1922. i “Komemorativnim ordenom rata za slobodu i jedinstvo” ustanovljenog decembra 1920. Tek nedavno, moja supruga Branislava je pronašla takav srpski orden iz rata 14-18 i poklonila mi ga za rođendan.

Na Kosovu

Kao poručnik francuske armije u sektoru Sever Maksim Kabaji je bio u Kosovskoj Mitrovici početkom 2000. godine.

– To je bila moja prva misija u inostranstvu kao poručnika i, kao i svaku prvu misiju, jarko sam želeo da je korektno ispunim. Naučio sam mnogo o sebi, mojim kvalitetima i manama vođe. Danas mislim da nisam ostvario dobru misiju, smatram da sam učinio previše početničkih grešaka, čak i ako one nisu imale posledice po misiju. Uvek učimo iz svojih grešaka.

Maksim sa suprugom Branislavom

Na Kosovu je upoznao i buduću suprugu Branislavu koja je radila kao profesionalni prevodilac za francuski jezik.

– Ko bi rekao da ću upoznati svoju buduću suprugu boraveći u misiji? Niko. I posebno ne moja porodica, a mislim da nije ni Branislavina porodica. Sa Srbijom sam se upoznao tokom pripreme misije, vojnici su uvek pripremljeni da razumeju istoriju zemlje i kontekst u kojem intervenišu. Ono što je sigurno je da ništa ne moze zameniti ljudski kontakt. U Mitrovici je to odmah funkcionisalo, sa prevodiocima i ljudima koje sam sretao, to me je navelo da saznam više o Srbiji. Za mene je Srbija još uvek duboko obeležena ratom na Kosovu i izolacionizmom kojem je bila izložena. Srbi i dalje moraju da uče da poštuju zakone i pravila koja prave za same sebe, nesto poput Grčke, to će učiniti njihovu zemlju jačom i sposobnom da se nametne na međunarodnom planu kao pouzdana zemlja na koju možemo računati.

Kao kandidat UMP pobedio je na izborima u gradu Turkuan i poslanik je departmana Nord, ali, kako ističe, u toj regiji nema direktne saradnje sa Srbijom.

– Jednostavno zato što nije do departmana da radi na međunarodnim odnosima, osim ukoliko to nije sa belgijskim susedom. Međutim, sigurno je da postoje poslovni odnosi između preduzeća ove dve teritorije.

 

U Lilu i njegovoj okolini novi dom je našlo mnogo doseljenika, među kojima su i Srbi.

– Imam jako malo saznanja o srpskoj zajednici u Lilu i okolini, jer ona nije tako organizovana kao u Parizu. Ali, znam da postoji i da je savršeno integrisana. Ukoliko pak pričamo o imigantima koji ne borave legalno, to su uglavnom Romi ili osobe koje dolaze sa Kosmeta sa srpskim pasošem tražeći azil, ali često su odbijene s obzirom na trenutnu situaciju.

J. L. PETKOVIĆ 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

Izvor Naši u svetu

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More