“Sava Šumanović i tajne pod kupolom” pred pariskom publikom

S.ava Šumanovic, kompozicija na stupcu u La Coupole, 1927.Foto: Ministarstvo kulture i informisanja
582

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, Galerija Matice srpske priređuje izložbu “Sava Šumanović i tajna pod kupolom” u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Tim povodom u prostorijama Ministarstva održana je konferencija za novinare na kojoj su govorili pomoćnica ministra za međunarodnu saradnju Asja Drača Muntean, rukovodilac ogranka Francuskog instituta u Novom Sadu Vladimir Marinković i upravnica Galerije Matice srpske i autorka izložbe dr Tijana Palkovljević Bugarski.

Foto: Ministarstvo kulture

“Ovaj projekat izdvajamo u godini u kojoj se obeležava 180 godina dipolomatskih odnosa Srbije i Francuske i ovakvi projekti pokazuju veze dveju zemalja tokom 20. veka, ali i danas, te kao takav prevazilazi samo izlaganje dela Šumanovića i mnogo je više od toga”, rekla je Drača Muntean.

Ministarstvo kulture i informisanja saopštava da će izložbom „Sava Šumanović i tajna pod kupolom” francuskoj publici biti predstavljen deo opusa srpskog slikara koji se odnosi na oslikavanje jednog od stubaca u poznatom pariskom restoranu „La Coupole” na Monparnasu 1927. godine. Osim pripremnih skica za stub iz 1928. i 1929. godine, koje se danas nalaze u privatnom vlasništvu, na izložbi će biti prikazane i istorijske fotografije restorana „La Coupole” iz tridesetih godina XX veka, replika stupca, kao i izbor slika Save Šumanovića iz kolekcije Galerije Matice srpske koje ukazuju na razvojni put slikara od faze praćenja aktuelnih umetničkih trendova tokom boravka u Parizu 1920-1921. 1925-1928. i 1929. godine, do njemu svojstvene poetike ostvarene po povratku u Šid 1930. godine.

“Ta skica iz privatnog vlasništva zapravo jeste glavni eksponat ove izložbe, ona potvrđuje da je to radio Sava Šumanović, zatim se deo izložbe fotografije ” „La Coupole” upravo iz tih godina, 20-ih i 30-ih, kada je zapravo Sava Šumanović tamo i boravio i konačno, jedan njegov crtež koji se zove “U baru”, a koji je iz naše kolekcije”, kaže autorka izložbe i upravnica Galerije Matice srpske, Tijana Palkovljević Bugarski.

Foto: Ministarstvo kulture i informisanja
Sastavni deo izložbe je i film „Četiri karijatide” Igora Antića, umetnika koji živi i radi u Parizu. Antić je video-rad o Savi Šumanoviću zasnovao na predstavama za stub u restoranu „La Coupole”, ali i na analizi Šumanovićevog celokupnog stvaralaštva koje se čuva i izlaže u Srbiji.

Osim Ministarstva kulture i informisanja, veliku podršku u realizaciji ovog projekta dali su Francuski institut u Srbiji, Kulturni centar Srbije u Parizu, privatni vlasnik i grupa „Bertran”, vlasnik restorana „La Coupole”.

„Tokom 2018. godine u Kulturnom centru Srbije u Parizu imali smo 38 projekata i naša težnja je da podignemo njihove standarde. Sa Ministrastvom spoljnik poslova smo poboljšali uslove u KC u Parizu tako da možemo da izlažemo dela vrhunske umetnosti i srpskog kulturnog nasleđa” istakla je pomoćnica ministra za međunarodnu saradnju Asja Drača Muntean.

Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

„Cilj nam je da privučemo francusku publiku, da Francuzima i njihovim gostima pokažemo srpsku umetnost”, dodala je ona.

Izložba „Sava Šumanović i tajna pod kupolom” priređuje se i organizuje u okviru programa obeležavanja 180 godina diplomatskih odnosa Srbije i Francuske, sa idejom da se francuska javnost upozna sa snažnim vezama i brojnim međusobnim uticajima naših kultura – francuske i srpske – kako u prošlosti, tako i u savremenom trenutku.

“Te veze su zaista bile jake tih 20-ih i 30-ih godina i one su i danas vrlo tesne i naravno, nastavljamo da sarađujemo sa Galerijom Matice srpske na raznim projektima”, podseća Vladimir Marinković, koordinator Francuskog instituta u Srbiji, iz Novog Sada.

Izložba će svečano biti otvorena u petak, 17. maja u 19.00 sati a pariskoj publici biće dostupna do 31. avgusta 2019. godine.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More