Večna zahvalnost patrijarhu Pavlu

FOTO: Naši u svetu
558

Blaženopočivšem patrijarhu srpskom Pavlu (Gojku Stojčeviću) na platou ispred crkve Svetog Marka u Beogradu danas je otkriven impozantan spomenik, na devetu godišnjicu od patrijarhovog upokojenja. Spomenik visine jedan metar i 80 centimetara je izliven u bronzi, a autor je vajar Zoran Maleš. Patrijarh Pavle je izvajan u sedećem položaju, blago pognute glave s likom koji odiše smirenošću i duhovnošću.

Patrijarh Pavle,foto: Darko Dozet

Spomenici patrijarhu srpskom Pavlu, otkako je preminuo, 15. novembra 2009, već postoje u Trebinju, Leposaviću i Bajinoj Bašti. Iako ga Srpska pravoslavna crkva još nije kanonizovala i unela u imenoslov svetitelja, lik patrijarha Pavla sa svetačkim oreolom, freskopisan je odavno u crkvi Svetog Dimitrija u severnom delu Kosovske Mitrovice, kao i u dve srpske crkve u Australiji. Njegov kult u narodu je počeo da se razvija još tokom Pavlovog ovozemaljskog života, narod ga je prozvao “svecem koji hoda”.   

I posle njegove smrti kult patrijarha Pavla neprekidno raste. Na njegovom grobu u porti manastira Rakovica, kako svedoče vernici i monahinje, a što se beleži i  u letopisu ove srpske svetinje, dešavaju se brojna čudesna iscelenja. 

Patrijarh srpski Pavle preminuo je 15. novembra 2009. u 95. godini na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) u Beogradu, gde je proveo poslednje dve godine  na lečenju. 

FOTO: Naši u svetu

Na večni počinak u posmrtnoj povorci ispratilo ga je više od 600.000 ljudi, a još oko 400. 000 poklonilo se njegovim senima na odru u Sabornoj crkvi. Među vernicima bilo je i više od 500 Srba iz zapadnoevropske  i prekomorske dijaspore, bili su i patrijarhovi rođaci iz Srbije i bivših jugoslovenskih republika, kao i njegov sinovac Gojko Stojčević sa porodicom iz Hamburga i bratanica Nada Knežević iz Minhena.

R. LONČAR  

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

 

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More