Svesrpski dečiji sabor u Beogradu za najmlađe iz dijaspore

Foto: facebook/ Svesrpski dečiji sabor
259

Manifestacija SVESRPSKI DEČJI SABOR održaće se od 23. do 28. maja 2019. godine, pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića. Organizatori su Gradska uprava grada Beograda – Dečji kulturni centar Beograd i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu. Manifestacija se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

U tom periodu, u Srbiji će boraviti deca, uzrasta od 10 do 14 godina, iz Amerike, Australije, Velike Britanije, Norveške, Nemačke, Hrvatske, Francuske, Švedske, Severne Makedonije, Slovenije i Rumunije. Nakon Svečanog prijema u Predsedništvu i muzičko-scenskog programa na Tašmajdanu, kojim će se obeležiti početak manifestacije i Dan Ćirila i Metodija (24. maja), planirana je i poseta Tršiću, a nakon toga i obilazak Kalemegdana, centra Beograda, znamenitih muzeja i Hrama Svetog Save.

Foto: facebook/ Svesrpski dečiji sabor

Ideja okupljanja jeste očuvanje osećanja pripadnosti kod dece srpskog porekla u rasejanju i negovanje srpskog jezika. Kroz programe i druženje sa učenicima iz beogradske osnovne škole ,,Starina Novak’’, kod kojih će deca biti smeštena, pored edukacije, ostvariće se povezanost i osećanje pripadnosti.

U okviru programa deca će na Dan Svetog Ćirila i Metodija  posetiti Predsedništvo Srbije, zatim prisustvovaće scenskom programu i kreativnim radionicama tog dana na Platou ispred DKC Beograd, u kome učestvuje Leontina Vukomanović, Minja Subota, Hor DKCB, Folklorna grupa iz Frankfurta.

Za kreativne radionice zaduženi su plesna animacija sa Draganom Stanisavljević, radionice folklora i narodnih igara sa Umetničkim centrom „Talija”, likovne radionice sa mr um. Katarinom Bulajić Pavlović, NTC radionice Uroša Petrovića i NTC dramska radionica Tijane Kesić

Takođe, planirana je i poseta đačkom Vukovom saboru” u Tršiću i obilazak Tršića.

U prestonici mališani će posetiti Narodni muzej, Etnografski muzej, Muzej Vuka i Dositeja, Muzej savremene umetnosti, Muzej Nikole Tesle, Istorijski muzej Srbije i Muzej iluzija. Posebno mesto biže poseta Hramu Svetog Save na Vračaru.

Za najmlađe goste Beograda pripremljena je manifestacija “Srednjovekovni Beograd“ – zabavna istorija kroz dijalog sa glumcima kostimiranim u likove iz srpske istorije, nauke i umetnosti deca će se upoznati sa znamenitim ličnostima i istorijskim događajima u ambijentalnim celinama Kalemegdana.

Za kraj će biti organizovana žurka.

I.L.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More