Jedan ženski rat Natalije Nogulić – holivudski film o patnjama Srba

743

Patnja srodnika i sunarodnika u postojbini predaka može puno da boli, čak i drugu generaciji Srba rođenih na severnoamerčkom kontinetu. To je dokazala holivudska glumica, pisac, režiser i scenarista – Natalija Nogulić, zvezda kultne američke serije “Zvezdane staze”, “Zakon u Los Anđelesu”, “Čikago Houp”, “Hofa”… Njeno poreklo je po očevoj lozi iz Hercegovine, a preci njene majke potiču sa Kosova i Metohije. I otac i majka su joj rođeni u Americi, u koju su se pre Prvog svetskog rata doselili očevi preci Nogulići i majčini Mandušići.

Nataliju je do srži potresao posledenji građanski rat na prostorima bivše Jugoslavije i taj bol je pretočila u knjigu “Jedan ženski rat”, posvećenu svojoj porodici i po kojoj želi da snimi i film.
-Ovu priču sam napisala, jer sam snažno preživljavala sukobe u postojbini moje porodice, ali i zato što u svetu nije mnogo napisano o strašnim ratnim iskustvima Srba. Nadam se da će film biti snimljen u Srbiji kad završim poslednju fazu producentske konstrukcije – ispričala je Natalija Nogulić na nedavnom susretu sa članicama Kola srpskih sestara u svom rodnom Čikagu.

Osveta i praštanje

Njena knjiga “Jedan ženski rat” je priča o mladoj i lepoj udovici koja napušta svoje selo nakon što joj je ubijen sin u poslednjim balkanskim ratnim sukobima. Kao izbeglica, stiže kod sestre u Kvins i tu nastoji da se oporavi od prevelikog bola. Neočekivane i neverovatne stvari joj se dešavaju u Njujorku, vraća se u svoju domovinu, gde je očekuje nepredvidivo izlečenje, ali i neizbežno žrtvovanje u ime mira. Ovaj roman je zamišljen kao prvi deo trilogije o osveti i praštanju tokom građanskog rata na bivšim jugoslovenskim prostorima, a iz ugla srpskog naroda.

Natalija je takođe, još 2000. godine, napisala knjigu i scenario a i režirala, dok je njena sestra Danijela, udata Gomez, bila producent kratkometražnog dokumentarnog filma o njihovom dedi, pod naslovom “Kaplar Džejk”.

Natalija prilično dobro poznaje srpski jezik i piše ćirilicom što nije čest slučaj kod Amerikanaca srpskog porekla. Ponosi se porodičnim nasleđem i nije se odrekla svog imena i prezimena zbog karijere. Obožava srpsku kuhinju, posebno voli pitu zeljanicu, sarmu, varivo od kupusa sa mesom, kao i jagnjetinu. Ove, kako kaže, vrhunske specijalitete i sama sprema jer ih je naučila od majke i babe. Voli i srpske običaje, a nedeljom je na liturgiju u srpsku crkvu.

-Mislim da je najvažnije verovati u sebe, i kao što me je otac učio, “biti ono što jesi”. Uvek se držim toga – životni je moto Nogulićeve.

U Srbiji je bila samo jednom i nada se ponovnom dolasku jer ima želju da sarađuje sa srpskim rediteljima i glumcima.

Ćerka odlikovanog heroja i partnerka Džeka Niklsona 

Natalija Nogulić ( 68) holivudska TV i filmska glumica srpskog porekla, danas je među aktivnijim članicama srpske zajednice. Ona je ćerka Valtera (Vojina) Nogulića, višestruko odlikovanog američkog heroja koji je učestvovao u Drugom svetskom ratu i iskrcavanju na Normandiju 1944. Po majci Helen (Jeleni) Natalija je unuka Džejka Aleksa (Aleksandra Mandušića), američkogpukovnika i junaka u Prvom svetskom ratu, koji je odlikovan Kongresnom medaljom najvećim američkim vojnim priznanjem. Natalijin deda Risto Nogulić, rođeni Trebinjac, još pre Prvog svetskog rata stigao je u Čikago i tu su mu rođeni sinovi Božo i Natalijin otac Vojin (Valter). Risto Nogulić je bio među utemeljivačima srpske crkve Hristovog rođenja, u Čikagu. Njegov sin Vojin nakon Drugog svetskog rata oženio se Jelenom Mandušić, ćerkom starog imigranta Džejka Aleksa ( Aleksandra Mandušića) rodom iz Prizrena. Natalija Nogulić se školovala u Americi, Španiji i Italiji. Govori pet jezika. Diplomirala je istoriju umetnosti na koledžu Lejk Forest 1971. Godine 1976, postala je član pozorišne trupe Dejvida Memeta iz Čikaga. Kasnije je radila na Brodveju i u Los Anđelesu pod mentorstvom Stele Adler i Majkla Morijartija. Bila je učenica Keneta Makmilana, kojeg je često zamenjivala u ulozi predavača i reditelja. Danas predaje filmsku režiju na diplomskim i postdiplomskim studijama kao vanredni profesor na Koledžu Art Center College of Design u Pasadeni.

Glumačku karijeru na velikom platnu započela je Natalija je otpočela krajem sedamdesetih godina i do danas odigrala brojne role, i u bioskopskim filmovima i na televiziji, uz to ne zanemarujući ni pozorište. Gledaoci je najviše pamte po ulozi u filmu “Hofa” gde je bila partnerka slavnom Džeku Niklsonu i filmu Spartan, proslavljenog režisera Dejvida Memeta. Svetsku slavu stekla je u kultnoj seriji – “Zvezdane staze”, gde je glumila ulogu Aline Načajeve komadanta svemirske stanice.

R. LONČAR  

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More