Kad Čikagom zablistaju Dukati i biseri

Foto: printscreen/Instagram/Dukati biseri
352

Srpski Folklorni ansambl Dukati i biseri” iz Čikaga ove godine slavi  prvu deceniju postojanja. Osnovan je novembra 2009. kao profesionalni ansambl  i nezavisna neprofitna organizacija. Cilj im je negovanje tradicionalne srpske kulture kroz igru ipesmu.  Osnivač i direktor je  Dušanka Kangrga, koja sa puno entuzijazma predvodi ovu folklornu grupu koja se sastoji od izvođačkog i dečijeg ansambla, kao i orkestra.

Repertoar im je izuzetno bogat, jer pored igre neguju i izvorne srpske narodne pesme, dok u svojoj kolekciji imaju i pojedine nošnje starije od jednog veka.

Unazad 10 godina postali su laureati brojnih nagrada u Americi, a prošle godine osvojili su i Srebrnu medalju na 23. Evropskoj smotri srpskog folklora održanoj u Banjaluci.

Folklorni ansambl “Dukati i Biseri učestvuje na festivalima folklora na severnoameričkom kontinentu i dva puta godišnje održava i solistički koncert. Poslednji je održan u subotu 11. maja ove godine,  u Čikagu. Ansambl “Dukati i biseri“, učestvovaće i u velikoj spektakularnoj predstavi “Zona  Zamfirova” kojom će čikaško Srpsko amatersko pozorište ” Mira Sremčević” 7, 8. i 9. juna 2019. proslaviti 25 godina rada.   

R. LONČAR

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More