Završen razgovor Vučića sa patrijarhom Irinejom na saboru Srpske pravoslavne crkve

Vučić nije želeo da odgovara na pitanja novinara…

FOTO TANJUG / DIMITRIJE GOLL
131

Razgovor predsednika Aleksandra Vučića sa patrijarhom Irinejom i vladikama, završen je danas kasno posle podne oko 19.30 časova.

Deo zasedanja Sabora, u kojem je, na poziv patrijarha, učestvovao predsednik Srbije, trajao je dva i po sata.

Razgovorima u Parijaršiji prisustvovao je i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

„Više sati smo razgovarali. Govorio sam iskreno i otvoreno o svemu što tišti naš narod i čini mi se da smo se razumeli i da poštujemo različitosti. Govorili smo i o odnosu sa Republikom Srpskom… Svakoga dana 104 čoveka umre više nego što ih se rodi i o tome smo razgovarali. Mislim da je sastanak bio veoma važan, verujem u njegovu plodotvornost. Crkva ima pravo na svoje mišljenje. Crkva je uvek pomagala naš narod… Pred nama je težak period. Mislim da je patrijarh razumeo sve. Jedan od vladika je rekao – Vučiću šta god da uradiš bićeš nekome kriv… Cilj je izvući maksimum za svoj narod, ali da ne pristajemo na ucene… Oni su mene obavestili o svojim brigama. Hvala njegovoj svetosti, svim episkopima, Dodiku. Nastavićemo da radimo u najboljem interesu naroda na Kosovu, da se radujemo ekonomskim uspesima i da nam to budu ubuduće teme…“

Vučić nije želeo da odgovara na pitanja novinara…

Foto: Tanjug/ Dimitrije Goll

„Predsednik Vučić se junački bori za Srbiju, Kosovo i Metohiju i sve što je vezano za srpsko ime“, rekao je patrijarh SPC Irinej posle sednice redovnog godišnjeg zasedanja Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, na kojoj je sa vladikama razgovarao predsednik Aleksandar Vučić.

Patrijarh je istakao da je to ne samo njegov lični stav, već i stav Sabora crkve.

Patrijarh je takođe rekao da je u razgovoru konstatovano da je stanje na KiM vrlo teško i da je veoma neizvesno kako će se pronaći rešenje za pitanje Kosova i Metohije.

Foto: Tanjug/ Dimitrije Goll

Naša ljubav prema KiM je velika, istakao je patrijar, ali je situacija nalik na poslovicu koja kaže: „Želim ti ćerko da te carev sin uzme, ali drugi igraju oko kuće…“.

„Borićemo se i nećemo posustati u odbrani Kosova. Koliko ćemo uspeti? Nadamo se u Boga i istoriju i pomoć prijatelja da ćemo nešto uspeti. Koliko – ostaje da vidimo, zavisno od situacije u svetu i onih koji podržavaju nas i drugu stranu“, rekao je patrijarh novinarima.

Bitno je, kaže, da imamo razumevanje i ono što vidimo to je da se naš predsednik junački bori i za Srbiju i za KiM i za sve ono što je vezano za srpsko ime.

„Ne sumnjamo u njegove dobre namere i trud koji vidimo“, naglasio je patrijarh.

Istakao je da se divi energiji Vučića i da predsednik vodi jako teške razgovare.

„Divim se i molim se Bogu da mu da snage i mudrosti da obavi ulogu predsednika države na najbolji i najkorisniji način“, rekao je Irinej i na pitanje da li je to njegov stav, precizirao da je to i njegov i stav Sabora SPC.

„Dva i po sata smo razgovarali sa našim dragim predsednikom o problemu našeg naroda i crkve“, rekao je patrijarh.

Najviše pažnje posvetili smo, ističe patrijarh, razgovorima oko KiM i konstatovali da je stanje vrlo teško na KiM i da je, s obzirom na prilike, neizvesno vrlo kako će se naći rešenje za pitanje KiM.

Vučić je juče izjavio da je ponosan što će imati priliku da prisustvuje Saboru SPC na kojem će, kako je najavio, govoriti o KiM, današnjoj poziciji Srbije i odnosu države prema crkvi, kao i da će istinama i činjenicama odgovoriti svima onima koji su tražili ““njegovu anatemu i govorili najlošije stvari o njemu““.

On je, povodom medijskih navoda da su neke vladike protiv njegovog obraćanja, naglasio da je za njega velika čast što će prisustvovati tom događaju i da je to prilika da predstavi ono što radimo i da odgovori na sve neistine.

„Uopšte se neću se libiti da onima koji su tražili moju anatemu i govorili najlošije stvari o meni odgovorim, ne uvredama, nego činjenicama i da govorim o budućnosti Srbije“, rekao je Vučić.

Predsednik je zahvalio patrijarhu Irineju na pozivu da učestvuje na Saboru i naveo da će imati mnogo volje i energije da govori o Kosovi i Metohiji, poziciji Srbije danas i odnosu države prema crkvi.

Izrazio je uverenje da će njegovo prisustvo Saboru biti od značaja za dijalog i razgovor onih koji ne moraju uvek isto da misle.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More