Haos u regionu, u Zagrebu čupalo drveće i semafore, odneti mostovi, voda samo prodire (FOTO+VIDEO)

Foto: Tanjug/ AP Photo/Darko Bandic
135

Olujni udari vetra i poplave izazvane obilnim padavinama stvaraju probleme širom Hrvatske. Slično i u BiH. Neka sela potpuno pod vodom.

Jak vetar koji duva od nedelje uveče napravio je pravi haos u zagrenu, jer su počupana brojna stabla, polomljene grane, polupani automobili, razbacani štandovi, počupani krovovi. Gradske službe su imale preko 700 intervencija, a pet osoba je ozlijeđeno.

Iako je izgledalo da je gore ne možđe biti, iz tamošnjeg meteorološkog zavoda su saopštili da se “pik” olujnih udara vetra očekuje tek danas. Kako prenosi Index.hr, u Zagrebu je bilo velikih problema i sa gradskim prevozom, a bilo je i razlupanih semafora.

Sve zagrebačke slućbe su na nogama, gradski zvaničnici upozorili su građane da ne izlaze iz svojih domova ukoliko ne moraju.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenja i danas, za gotovo celu zemlju zbog jakog vetra i ekstremnih količina kiše.

https://www.facebook.com/dvdsestine/posts/2189162341203606

Istovremeno, ostatak Hrvatske bori se sa vodostajima reka, a posebno je kritično pna slivu Save, Une i Kupe. U Hrvatskoj Kostajnici, na reci Uni, na snazi su vanredne mere odbrane od poplava.

Slična situacija je i na reci Korani kod Karlovca. Takođe, zbog izlivanja reka zatvoreni su za saobraćaj brojni državni, kao i lokalni putevi.

U pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine stanje s poplavama znatno se pogoršalo tokom noćnih sati. U dijelovima Doboja naređena je evakuacija, u dijelovima Banja Luke proglašeno je vanredno stanje, a u nekim mestima je otkazana školska nastava, piše klix.ba.

Opštine Bosanska Krupa i Sanski Most proglasili su stanje prirodne nesreće zbog poplava, koje je prouzrokovala obilna kiša u poslednja dva dana.

https://www.facebook.com/OpcinaRakovicaNEWS/videos/427423161324785/?__xts__[0]=68.ARBjgoE3iZnImmAKZBg9Xg2DQIFwnb-AKodPrVgkCaY64lcPyLt5hYn3RmYmT1xdCMzs3DhI7J0tr0urLmlR26zeLXnz4VEAKAlqFIgNixktZcVZzMeoWihMIdPvTK260Nv4JWpgjKoe1ypdPsSMX6xS0MupK0a6CHcWj2ASTi3Th2vex5me6d34nFGfJO4oa2ED6VqhMvXZI7p5sGQzvj5jWNo10duOAnc3jzy_Ak-hxq1xMFnRxrIwzI5FvF-iN1oxzxj9IBLQ8e0AsuRX6yPOTbDQiYlm93Qr5f-Mzzue0uTAeQkaKLOIn2g9Uy79ln9ZuGA8Mj64y0PRX3bZmYm3Gq6seLX8T2J7uVwB&__tn__=-R

Obilna kiša u Bosni i Hercegovini takođe je prouzrokovala poplave. Najgore je na severu BiH, kao i u centralnim delovima te zemlje. Pojedina naselja na severu BiH potpuno su odsečena od ostatka zemlje jer su sve saob raćajnice poplavljene i potpuno neprohodne. Građani prijavljuju i probleme s vodosnabdevanjem, ali i strujom. Kako prenosi Index, najkritičnije je na području Teslića, Žepča i Zavidovića.

Na području Novog Grada u Republici Srpskoj izlile su se Una, Sana, Japra i Vojskova i poplavile nekoliko domaćinstava.

Načelnik Opštine Teslić Milan Milićević rekao je da je prekinuta putna komunikacija prema Doboju i određenom broju naselja u Tesliću.

Saobraćaj na magistralnom putu Banjaluka-Doboj, u mestu Vrela, potpuno je obustavljen zbog izlivanja rijeke Usore na kolovoz, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Saobraćaj je potpuno obustavljen i na deonici regionalnog puta Tedin Han-Teslić, u mestu Kamenica, zbog odrona. Vodostaj Bosne je sinoć za dva sata narastao za 126 centimetara.

Banjalučki Gradski štab za vanredne situacije doneo je sinoć odluku o dizanju u stanje pripravnosti pripadnika Civilne zaštite i njihovom raspoređivanju na kritične tačke na području grada zbog eventualnih poplava.

Trenutno, najugroženije tačke su na području Derviša i Lazareva, javlja Fena.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da se prati situacija na svim kritičnim tačkama. On je dodao da je Vrbas još pod kontrolom, ali da će ta reka tokom noći još blago rasti i da zato gradjane treba upozoriti da prate situaciju. “To još nije ni blizu situacije iz 2014. godine, ali može se očekivati da Vrbas još raste”, rekao je Radojičić.

Reka Bosna jesinoć, za dva sata, narasla za 126 centimetara.

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević rekao je da su, zbog bujičnih voda, naglo porasli vodostaji na području ove opštine, a da je najkritičnija situacija u naseljima Gaj i Stjenjak, gde je voda ugrozila domaćinstva.

Prema njegovim rečima, prekinuta je putna komunikacija prema Doboju i određenom broju naselja u Tesliću.

 

Izvor Tanjug, Index, B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More