Strani turisti u Srbiju dolaze zbog autentičnosti (FOTO)

Foto:Pirivatna arhiva
330

Marko Ristovski je u centru zapadne Srbije, u Užicu, napravo Eko Hostel Repubik. Hostel je ustrojen partizanski po uzoru na Užičku Republiku a upravo to daje autentičnost koja u ovaj kraj dovodi svake godine sve više stranih turista, uglavnom mladih. Partizanski koncept, uz dodatak adrenalinskih i eko tura, učinio je atraktivnim mladima iz celog sveta ovaj deo Srbije. Mako o svom razvojnom putu svedoči ovako:

„Za započinjanje privatnog posla za mene je imalo više motiva, ali onaj koji je najvie pogurao napred jeste moje dugogodišnje iskustvo u hotelijerstvu i stečena znanja iz te oblasti kako u praksi tako i tokom studiranja. Tokom svoje radne karijere uvek sam se trudio da dam maksimalni doprinos na poslu a kome radim i da se istaknem i da budem uvek najbolji. U jednom trenutku sam prelomio da je mnogo pametnije da svoja znaja i veštine iskoristim za neki svoj posao umesto da to radim za nekog drugog“, kaže on.

Marko je dosta putovao i shvato da grad u kom živi i ceo kraj zapadne Srbije ima izuzetan turistički potencijali koji, osim Zlatibora, retko ko koristi.

„Tokom studiranja uvek me je posebno interesovala tema održivog turizma, ruralnog razvoja i zelenih (ekoloških hotela). Kako u tim momentima nije bilo nikakvih radova ili tekstova na tu temu u Srbiji počeo sam sam da istražujem i da sklapam neki mozaik u svojoj glavi kako bi trebao da izgleda razvoj jedne ekološke destinacije u Srbiji. Izuzetna lepota očuvane i netaknute prirode u kombinaciji sa zanimljivim narodnim običajima i gostoljubivim domaćinima i velikom ljubavi ka rodnom kraju vratili su me u Užice da započnem barem mali korak ka svojim ciljevima.“.

Tako je nastao Eko Hostel Republik u Užicu. Marko kaže da u momentu kada je tu ideju podelio sa prijateljem, u Užicu nije bilo nijednog ugostiteljskog objekta gde bi turista mogao da prespava.

„A ja sam hteo da razvijam turizam u mestu koje nema ni smeštaj. Tako  je prvi korak bio da se obezbedi mesto gde će ljudi  moći da prenoće naprave bazu i krenu u obilazak Užica i okolnih planina. Moj prijatelj Milan Bogojević je bio jedini koji je imao sluha za moju ideju i koji je imao hrabrosti da se upusti u ovu avanturu otvaranja hostela u Užicu. Kasnije je Milan izašao iz ovog posla zbog svojih drugih poslova i životnih planova ali je svakako bio ogromna podrška i kreativna energija našeg malog tima.  Naš Eco Hostel Republik počeo je sa radom krajem avgusta 2013 iako kao pravno lice postojimo od juna 2013 godine. Sam način na koji smo krenuli u priču otvaranja hostela bio je baš u duhu Užičke Republike – partizanski. Nismo imali nikakva posebna sredstva ali smo imali jasnu ideju šta hoćemo i kako to treba da izgleda na papiru. Tako da smo novac u početku počeli da fundraizujemo kroz projekte, iako to nisu bila značajna sredstva dolazila su sa više strana etapno tako da smo bez zatvorene finansijske konstrukcije krenuli u realizaciju projekta“.

Kasnije se to ispostavilo kao ozbiljna greška, ali su greške neminovne.

„Prva sredtsva koja smo dobili bila su od Nacionalne službe za zapošlavanje  mislim da je bilo oko 1000 eura i taj novac smo iskoristili da odmah zakupimo prostor gde ćemo praviti hostel. U tom momentu to su bila jedina sredstva koja smo imali ali smo ipak krenuli na sve ili ništa. Zatim smood USAID-a dobili takođe oko 1000 eura i moje razmoišljanje je bilo ajde da bar uzmemo dušeke za taj novac da imaju gde ljudi da spavaju što smo i uradili. Sledeća značajna donacija usledila je od strane Erste banke i Rockfeller fondacije na Nacionalnom forumu za zelene ideje. Tu smo osvojili prvu nagradu i 8000 dolara i to je već bila neka ozbiljnija suma. Erste banka nam je odobrila kredit od pola miliona dinara i tu smo mislili da smo zatvorili konstrukciju ali smo bili daleko od toga. Bez obzira na te faktore počeli smo sa radom 26 avgusta kada su prvi gosti ušli u hostel. To je bio jedan bračni par iz Nemačke na svom proputovanju ka moru. Plan je bio da prespavaju i odmor jednu noća a onda da produže na svoj godišnji odmor u Crnu Goru. Međutim svidelo im se i kod nas su ostali tri nedelje. To je za mene bio dokaz da imamo kvalitet samo je trebalo biti strpljiv i izdržati prve dve godine“.

Ova firma posluje na održivim principima lokalnog razvoja a to znači da se trude da lokalna zajednica oseti benefit od postojanja hostela.

„Čest prizor na našim turama jeste da se izvade plastične kese iz rančeva i da se zajedno sa gostima očisti neki vidikovac, stajalište, kulturno istorijski spomenik. Selektujemo otpad i kao takav šaljemo na dalju preradu, gajimo organsko povrće i voće i utičemo na ekološku svest kako naših gostiju tako i lokalnog stanovništva. Svojim radom se trudimo ne da promovišemo Eco Hostel Republik već Užice i užički kraj. Razvijamo dodatne sadržaje u gradu, afirmišemo i promovišemo Narodni muzej u Užicu. detaljni smo i iscrpni u svim objašnnjenjima gostima. Treba imati strpljenja i mnogo znanja za to ali nam je veliko zadovoljstvo da sada nakon četiri godine rada vidimo grad pun stranaca“, kaže Marko.

Tanja Njegomir

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More