Podvrška živi u Beču 

www.podvrska.eu
547

Jedno malo naselje u opštini Kladovo ponosno se izgovara na ulicama Beča. Njegovi meštani, sada u prestonici Austrije, sebe vide kao “čuvare tradicionalnog blaga”, jer kažu da je za budućnost je “važno čuvati prošlost”.

Kulturno društvo Podvrška (Kulturverein Podvrška – zum kulturellen Austausch der in Wien wohnenden Serben) je udruženje građana koje prvenstveno želi da okupi meštane Podvrške i opštine Kladovo koji žive u Austriji i izvan granica Srbije. Organizacija je mlada, počela sa radom 2014. godine, a prva velika akcija koji su pokrenuli je sakupljanje humanitarne pomoći za sunarodnike koji su u rodnom kraju bili pogođeni strašnim poplavama septembra 2014. godine.

Novčana pomoć je blizu dva meseca sakupljana u Beču, Bregenzu, Klagenfurtu, Nemačkoj i Dankoj i preko bankovnog računa predata onima čije su kuće najviše stradale.

O svom udruženju, inžinjer Momir Tabaković, predsednik Kulturnog društva Podvrška, kaže da je to “prvo kulturno društvo koje se organizuje u gradu, a želi da privuče meštane Podvrške da se institucialno organizuju i ostvare svoje ciljeve”.

Predstavili se i na RTS-u

– Povezivanje i komunikacija članova je jedan od glavnih prioriteta, kako bi se tradicija i bogata kultura očuvala. Cilj nam je i da uključimo što veći broj ljudi, gde god oni živeli, a žele dobrobit svom rodnom mestu, u “KD Podvrška”. Komunikaciju sa institucijama u Srbiji ćemo lakše ostvariti kroz organizaciju građana, a koordinacija projekata će biti olakšana. Formirani su i radni timovi za sport, kulturna dešavanja, promociju i internet prezentaciju. Organizacijom društveno-odgovornih projekata Podvška želi nastoji da pruži maksimalan doprinos očuvanju tradicije i kulturnog identiteta višenacionalnog prostora opštine Kladovo -ističe za portal “Naši u svetu”, inžinjer Momir Tabaković.

Mladi čuvaju tradiciju

Osim izdavanje publikacije “Podvrška kroz istoriju” i Čuvari tradicionalnog blaga svake godine u Beču organizuju više puta “Podvršćansko veče” koje brojnim kulturnim i sportskim programom okuplja veliki broj meštana opštine Kladovo. I poslednji susret je imao humanitanu crtu, pa je sakupljen novac za obnovu crkve Sveti Nikola u rodnom kraju.

Posebno se diče činjenicom da je stanovništvo Podvrške je bilo i ostalo višenacionalno. Danas u tom mestu živi oko 1.000 ljudi, ali se smatra da ih ima isto toliko i u Austriji.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

 

Izvor Naši u svetu

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More