Stav SPC o Kosovu biće objavljen kao poseban akt Sabora i neće biti promenjen

Foto: Tanjug/ Dimitrije Goll
230

BEOGRAD – Stav Srpske pravoslavne crkve o Kosovu i Metohiji biće formulisan i objavljen kao poseban akt Svetog arhijerejskog sabora, a vrh SPC će u ovom dokumentu ponoviti svoje čvrsto opredeljenje za politiku nepriznavanja državnosti KiM, kao i bilo kakvog vida podele, pišu „Večerne novosti“.

„Sabor je po ovom pitanju i na ovoj sednici bio jednoglasan“, rekao je neimenovani sagovornik lista iz Patrijaršije SPC.

Navodi se da bez obzira na ovaj stav, među vladikama postoji i snažna svest o potrebi postizanja kompromisa, pre svega o stvaranju uslova za suživot Srba i Albanaca, kao i da su dogovori mogući, ali ne oko trenutnog ili budućeg statusa pokrajine.

Najviše crkveno telo, prema naznakama iz SPC, moglo bi da do kraja zasedanja izabere više novih vladika, a moguće je i da će mitropolit crnogorsko-primorski da predloži podelu svoje Mitropolije, u okviru koje bi bila izdvojena Eparhija za Boku kotorsku.

Sabor je, prvi put u svojoj praksi, razmatrao najnovije trendove u oblasti vakcinacije dece, pišu „Novosti“, dodajući da će vrh SPC osuditi kampanju bojkota imunizacije koja se vodi u delu javnosti.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More