Banje Srbije: Lečilišta za dušu i telo (FOTO+VIDEO)

Foto/Printscreen/You Tube
178

Banje u Srbiji su brojne i predstavljaju jedan od najlepših i najznačajnijih segmenata u turističkoj ponudi. Srpske banje su poznate po svojim lekovitim termalnim izvorima, vodi bogatoj mineralima i oligoelementima, koja blagotvorno utiče na zdravlje. Uz raznovrsne terapije, boravak u nekoj od prelepih srpskih banja doneće brojne benefite i uticati na poboljšanje opšteg stanja organizma.

Spisak banja koje možete posetiti u Srbiji je poduži, svako ko želi da provede odmor tokom koga će učiniti nešto i za svoje zdravstveno stanje, može da izabere neku od njih u skladu sa potrebama svog organizma. Važno je odabrati upravo onu banju, u kojoj je moguće tretirati svoje boljke. Ovde ćemo vas ukratko upoznati sa specifičnostima deset popularnih banja Srbije, sa onim po čemu su poznate, kao i koje zdravstvene probleme možete tretirati u svakoj od njih.

Banja Palić

Na severu Srbije, nedaleko od Subotice, nalazi se Palićka banja, koja važi za lečičište već duže od 160 godina.

Terapije se sprovode pomoću lekovite vode, čija temperatura iznosi 25 stepeni. Kupanje u ovoj vodi blagotvorno utiče na probleme sa kožom, reumatske i bolesti digestivnog trakta, ginekološke tegobe, kao i na nervna oboljenja. Voda je bogata rubidijumom i litijumom, a mineralni mulj i stroncijumom, pa se u Palićkoj banji sprovodi i terapija blatom. Obloge od ovog lekovitog blata ublažavaju reumu, a potpomažu i zarastanje kostiju nakog preloma.

Foto/Printscreen/You Tube

Banja Kanjiža

U severoistočnoj Srbiji smestila se Banja Kanjiža, nadaleko čuvena po svojim termalnim mineralnim vodama, prilično visokih temperatura: od 50 do 70 stepeni. Upravo zbog ovako tople vode Kanjiža se preporučuje onima koji imaju reumatske tegobe i koštane povrede, kao i onima koji se bore sa oštećenjima nervnog sistema.

Foto/Printscreen/You Tube

Vrnjačka Banja

Ukoliko imate problema sa dijabetesom, reumom ili sa unutrašnjim abdominalnim organima (želudac, creva, bešika, žuč, bubrezi, pankreas) opredelite se za možda najpoznatiju Vrnjačku Banju.

Foto/Printscreen/You Tube

O lekovitim svojstvima sedam mineralnih, toplih i hladnih izvora Vrnjačke Banje, znalo se još u doba Rimljana. Temperatura najtoplijeg izvora ovde ne prelazi 36,5 stepeni (koliko iznosi i prirodna temperatura ljudskog tela), a preporučljivo je da se mineralna voda pije, inhalira i da se u njoj kupa.

Ribarska banja

Na severnoj padini planine Veliki Jastrebac, nedaleko od Kruševca, nalazi se Ribarska banja. Sa svojih šest izvora mineralne vode (najtopliji izvor dostiže temperaturu od 41,5 stepeni), ova banja pruža mogućnost lečenja u Zavodu za rehabilitaciju obolelih od ortopedskih, degenerativnih i koštano – zglobnih oboljenja.

Interesantan je podatak da je svojevremeno i knjeginja Milica posećivala Ribarsku banju, da bi se kupala u blagotvornoj mineralnoj vodi , kako bi se podmladila i osvežila svoju lepotu.

Prolom banja

Zdravstvene tegobe sa bubrezima i želucem možete ublažiti boravkom u Prolom banji, koja se nalazi na obroncima planine Radan.

Ona važi za jednu od najposećenijih u Srbiji, a koliko je voda iz Prolom banje tražena, govori i podatak da se na tržištu prodaje i flaširana. Iako se već dugo zna za lekovita svojstva vode koja ovde izvire, Prolom banja je zvanični status banje dobila tek 1977. godine.

Foto/Printscreen/You Tube

Sijarinska banja

Apsolutni rekorder po broju izvora lekovite tople vode je Sijarinska banja. Ona broji čak osamnaest izvora i prirodnih gejzira, a temperatura vode se kreće od 32 do 78 stepeni. Svaki od izvora ima drugačiji mineralni sastav, zbog čega se na ovom mestu mogu lečiti najrazličitije zdravstvene tegobe.

Sijarinska banja se nalazi nedalek od Leskovca.

Niška banja

Ova banja koja je čak i opevana u poznatoj pesmi, jedna je od najpopularnijih u Srbiji. Da je ovakvu reputaciju imala oduvek, govori i činjenica da je Kralj Aleksandar Karađorđević na ovom mestu imao kuću u kojoj je rado provodio vreme.

Niška banja je preporučljiva svima koji pate od kardio – vaskularnih zdravstvenih tegoba.

Foto/Printscreen/You Tube

Atomska banja (Gornja Trepča)

Između planina Bukovik i Rujan, nedaleko od Čačka, nalazi se Atomska banja, poznatija pod starim imenom Gornja Trepča. Lekovite vode ove banje specifične su zbog svog hemijskog sastava, u njima je otkriven cezijum  – element izuzetno lekovitog dejstva na ljudski organizam. Osim cezijuma, voda je bogata i elementima poput litijuma, stroncijuma, kobalta, radijuma, urana, vanadijuma i rubidijuma, kao i mineralima: gvožđem, natrijumom, kalcijumom, kalijumom, hlorom i drugim.

Bogate, lekovite vode u ovoj banji blagotvorne su za lečenje gastrointestinalnih tegoba, više vrsta reumatizma, bolesti perifernih krvnih sudova, kao i neuropsihijatrijskih oboljenja.

Foto/Printscreen/You Tube

Banja Vrujci

Još se u epskim narodnim pesmama Banja Vrujci spominje kao mesto na kojem su junaci i ratnici vidali svoje rane i skupljali snagu za bitke. Prema predanju, Milan Toplica se upravo na ovom mestu oporavljao od povreda koje je zadobijao tokom borbi protiv Turaka.

Iako su vode Vrujci odavno korištene kao lekovite, tek je 1935. godine banja dobila zvaničan status “narodnog lečilišta”. Banja je dobila ime upravo po toplim lekovitim vodama. Temperatura vode se kreće od 26 do 28 stepeni, nikada se ne zamrzava, a reč “vrujci” označava vodu koja je topla tokom sva četiri godišnja doba. Vode sa izvora u ovoj banji su izuzetno bogate kalijumom, magnezijumom i selenom, i pogoduju lečenju hipertenzije, malokrvnosti, hroničnog reumatizma, neurastenije, očnih, kožnih i ginekoloških oboljenja, neurotičnih anksioznosti, opsesivno – kompulsivnih poremećaja, bolesti lokomotornog aparata, urinarnih infekcija, kao i kamena u bubregu i mokraćnim putevima.

Zvonačka banja

U jugoistočnom delu Srbije, u pograničnom području sa Bugarskom i nedaleko od sela Zvonce, po kojem je i dobila ime, nalazi se Zvonačka banja.

Izvori lekovite, mineralne vode na ovom mestu izviru sa dubine od 550 metara i imaju temperaturu od 28 stepeni. Voda je bogata natrijumom, magnezijumom, kalijumom, kalcijumom, jodom, barijumom, litijumom, fosforom, stroncijumom, manganom i bakrom. Terapije vodom iz Zvonačke banje preporučuju se onima koji pate od različitih oblika reume, problema sa kičmom i perifernom cirkulacijom, upalnih procesa očiju, hipertenzije, bolesti lokomotornog aparata, a preporučuju se i za ublažavanje klimakteričnih tegoba.

Foto/Printscreen/You Tube

 

D.Stupar

Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com

 

 

 

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More