Decenija dobročinstva srpske pravoslavne omladine iz Inzbruka

Foto: SPOJI, privatna arhiva
148

Srpska pravoslavna omladina Inzbruk (SPOJI) obeležila je 10. godišnjicu osnivanja, na praznik Cveti, svoju krsnu slavu, u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Inzbruku. Bila je to prilika za sumiranje ostvarenih rezultata, kao i podsećanje na početni entuzijazam, koji članovi organizacije nameravaju da neguju zarad budućih humanitarnih akcija.

Ove godine slavski kolačar i kum bio je Vladimir Vlajić, jedan od osnivača, prvi predsednik organizacije od 2009. do 2014. i trenutni zamenik upravnika za finansije, koji je zajedno sa ocem Aleksandrom (Stolićem) i prisutnim članovima prerezao slavski kolač.

Foto: SPOJI, privatna arhiva

“Za ovih 10 godina uspeli su da osnuju i ogranke u drugim gradovima u Austriji, kao i u Srbiji, Nemačkoj i Švajcarskoj, a mreža prijatelja i podržavalaca proširila se širom sveta. Među članovima odavno nisu samo Srpkinje i Srbi, već i nekoliko Austrijanaca, Nemaca, pa i onih koji imaju italijanske i rumunske korene, kao i jedan Dominikanac – svi oni su u misiji SPOJI-a prepoznali humanost, otvorenost, gostoljubivost i integralni karakter srpstva”, ističe Vladimir Vlajić.

Srpska glumica u ulozi Diane Budisavljević u Inzbruku, njenom rodnom gradu

Za nepunih 10 godina rada uspeli su da u delo sprovedu oko 400 većih i manjih akcija, a među najznačajnijim projektima su im sigurno pokretanje Informativnog i integracionog časopisa Spoji!, kao i zalaganje na polju kulture sećanja, kao i na lik i delo Diane Budisavljević.

Vladimir Vlajić: Iskra srpske omladine Inzbruka

SPOJI saopštava da su u svojoj prvoj deceniji postojanja uspeli da realizuju preko 50 humanitarnih akcija na Balkanu. Među tim akcijama bilo je i 17 većih na Kosovu i Metohiji, 7 većih u Dalmaciji, Lici, Slavoniji i na Kordunu u današnjoj Hrvatskoj, kao i velika akcija tokom katastrofalnih poplava 2014. godine, kada su u devet konvoja uspeli da dopreme pomoć u vrednosti od preko 75.000 evra za ugrožene porodice u Srbiji i Republici Srpskoj.

Pored Balkana, SPOJI je pomagao i tirolskim porodicama koje su takođe 2014. godine bile pogođene istorijskim poplavama, ali i bolesnoj deci u Tirolu za koje se sredstva sakupljaju pretežno preko humanitarno-sportskog projekta, tradicionalnog fudbalskog turnira, Kraljevskog kupa, koji se od 2014. godine održava u Inzbruku, uvek podržan od poznatih ličnosti iz sveta sporta.

Foto: Facebook/ SPOJI

Zbog dugogodišnjeg dobrovoljnog i humanitarnog rada u organizacije SPOJI, premijer austrijske pokrajine Tirol, gospodin Ginter Plater, odlikovao ju je 13. novembra 2017. godine Tirolskom zlatnom značkom za dobrovoljni rad (Tiroler Ehrenamtsnadel in Gold) što predstavlja jedno veliko priznanje za čitav i dugogodišnji i plodotvorni rad za bolje sutra svih mladih ljudi u okviru SPOJI-a.

Ove godine, na humanitarnom štandu sakupljeno je 285 evra donacija za socijalno ugrožene porodice sa više dece na Balkanu.

Članovi SPOJI-a su uz podršku Kola srpskih sestara pripremili piće i raznoliko posno posluženje kojim su posle Svete liturgije na humanitarnom štandu poslužili sve prisutne parohijane iz Inzbruka i Tirola.

Foto: SPOJI, privatna arhiva

Otac Aleksandar je u okviru svoje besede čestitao svim članovima SPOJI-a krsnu slavu i jubilarnih 10 godina časnog rada, istakavši da su devetorica osnivača organizaciju osnovali kao nezavisnu, nepolitičku, nepartijsku i humanitarnu, koja se zalaže za očuvanje srpskog kulturnog, duhovnog i nacionalnog identiteta i pozitivno predstavljanje Srbije i srpskog naroda u svetu.

I. Lukić

 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More