Književnik Vladimir Pištalo: Identitet nije kliker da se izgubi

Promocija knjige "Značenje džokera" u Nemačkoj

Foto: facebook/Vladimir Pištalo
233

Književnik i profesor istorije dr Vladimir Pištalo iz Amerike, promovisaće naredenih dana u Nemačkoj svoju knjigu “Značenje džokera”, kao i druga ostvarenja iz sopstvenog bogatog književnog opusa. Organizator  je Eparhija diseldorfska i Nemačka.

Prva promocija, kako najavljuje eparhija, biće 24. maja u srpskom hramu Vaskrsenja Hristovog u Frankfurtu, druga je sutradan u hramu Svetog Save u Hanoveru, a na trećoj promociji u Berlinu, u istoimenoj crkvi,  26.maja, pored književnih dela Vladimira Pištala biće predstavljenja i knjiga “Biti sa drugim” čiji je autor vladika Grigorije Durić.

Vladimir Pištalo, prevodilac i profesor istorije na Univerzitetu u Vusteru ubraja se među  najznačajnije savremene srpske književnike. Dela su mu prevođena na više od 20 jezika.

Rođen u Sarajevu 1960. godine. Završio je Pravni fakultet u Beogradu, a doktorirao na Univerzitetu Nju Hempšir u SAD na temi višestrukog identiteta srpskih iseljenika – srpskom, američkom i jugoslovenskom.  Njegov stav je da se identitet samo obogaćuje, a ne gubi.

Identitet nije kliker da se izgubi. Ne znam da li je to prednost ili mana, ali ja stalno mislim na srpskom. Kad su pitali Džejmsa Džojsa kad misli da se vrati u Dablin, on je odgovorio da nikad nije ni odlazio iz Dablina. Tako da u tom smislu, ako neprestano mislite na srpskom, onda je svejedno da li ste u Buenos Ajresu ili ste u Bostonu. S druge strane, meni je bilo zanimljivo to iskustvo Amerike jer me je naučilo toleranciji, uključujući i toleranciju prema svome. Imate u Srbiji to malo s visoka gledanje nekih naših intelektualaca prema malim, običnim ljudima. Ja sam se toga okanio živeći u Americi, i mislim da mi je ta njihova tolerancija dala baš najviše u obliku tolerancije prema svome”, svojevremeno je objašnjavao dr Vladimir Pištalo.

Radi na Beker koledžu, u Vusteru, Masačusets, gde predaje svetsku i američku istoriju. Istorijsko znanje mu je oduvek bilo važno, i to ne samo kao fakti. Jer, kako je  govorio, fakti ne govore sami po sebi, već  mu je istorija bila važna i kao riznica metafora,  u istoriji  je uvek pronalazio zanimljive priče i pomogla mu je u pisanju. 

Za roman Tesla, portret među maskama“, 2008. dobio je u Beogradu NIN-ovu nagradu za roman godine, a dve godine kasnije za isto delo i nagradu za najbolju knjigu u mreži javnih biblioteka Srbije. Nagradu Кočićevo pero primio je  2012. dok je za roman “Venecija te godine postao laureat nagrade  „Moma Dimić”.

Među Pištalova poznata ostvarenja ubrajaju se i poetske proze „Slikovnica”, „Manifesti, Noći” i Kraj veka”, zbirke priča Vitraž u sećanju”, Priče iz celog sveta” i romani Milenijum u Beogradu”, Tesla, portret među maskama”.  Pored ovih dela, Pištalo, kome su knjige prevođene na više od 20 jezika, autor je i dve neobične literarno-biografske knjige Aleksandride”, bajkovite povesti o životu Aleksandra Makedonskog, i novele Korto Malteze”.

R. Lončar

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More