Zašto Nemci više vole keš, nego online plaćanje?

Foto:Pixabay
223

Više od polovine Nemaca, njih 59 odsto koristi internet bankarstvo što je iznad evropskog proseka, ali i dalje ispod proseka Francuske, Belgije, Velike Britanije i Holandije.

Prema prošlogodišnjem međunarodnom ING istraživanju o korišćenju mobilnih uređaja, ispred Nemačke su i SAD i Australija.

Nemačke banke su spremno i brzo prihvatile tehnološka rešenja u pružanju usluga u oblsti finansija. Ali, nemački građani su nešto oprezniji u odnosu na stanovnike drugih EU država, kada je u pitanju prihvatanje mogućnosti mobilnog bankarstva i plaćanja putem interneta.

Razlog leži u tradicionalnoj privrženosti gotovini, zbog čega u ovoj zemlji samo 11 odsto vlasnika „pametnih“ telefona koristi aplikacije za plaćanje preko interneta. Svetski lider u online bankarstvu je Kina sa 79,4 korisnina online bankarstva.

U Nemačkoj stanovnici imaju širok sprektar mogućnosti za mobilne transakcije novca, i to preko:

  • Nacionalne nemačke banke: Deutcshe Bank, Commerzbank i Volkswagen bank
  • Najnovije online banke: N26, Fidor Bank i solarisBank
  • bunq
  • Internacionalne kompanije kao što su: Apple, Google i PayPal, koje nude usluge mobilnog plaćanja i mogućnost pohranjivanja novca u digitalnom obliku.

Uz to, online bankarstvo u ovoj zemlji funkcioniše veoma jednostavno. Potrebno je da preuzmete aplikaciju banke na svoj mobilni i možete da podesite svoj nalog za nekoliko minuta. Dokumentacija može da se pošalje online a provera identiteta se vrši preko video poziva.

Šta je potrebno da otvorite bankovni račun?

Pojedine banke zahtevaju da lično u poslovnici otvorite račun dok druge nude i opciju online otvaranja. Da biste otvorili račun, prvenstveno je potrebno da budete nemački građanin sa boravišnom dozvolom, potrebno je da priložite pasoš na uvid, dokaz o registracii ali i dokaz o radnom odnosu ili da ste student u Nemačkoj.

T.Njegomir

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More