Institut u Bostonu dobio ime po srpskoj profesorki i to nije sve

Foto: dr Zorica Pantić
223

Srpkinja, dr Zorica Pantić, dobila je u američkom gradu Bostonu svoj dan, 9. maj za naročite zasluge kao rektor “Wentworth” Instituta u Bostonu, a centralni deo Instituta kojim rukovodi nazvan je njenim imenom.

Ona je prva žena predsednik u 115 godina dugoj istoriji “Wentworth” Instituta za tehnologiju i prva žena inženjer koja je postala predsednik Univerziteta u SAD-u.

Po dr Zorici Pantić je pre sedam dana i nazvan deo Instituta za tehnologiju u Bostonu. Senator Stiven Linc je prilikom dodele ovog priznanja u Bostonu naglasio:„Zorica je poklon za ‘Wentworth’, a blagoslov za Masačusets“.

Dokument o biografiji i zaslugama naše naučnice prilikom dobijanja svog dana, ušao je u Kongresnu biblioteku SAD.

Doktorka Zorica Pantić, za Radio Beograd objasnila je da “Wentworth” institut kojim rukovodi ima 4.500 studentata, godišnji budžet od 132 miliona dolara i Fondaciju od 114 miliona dolara.

„Na ovaj Institut uvela sam 10 novih inžinjerskih programa i tri poslediplomska programa iz oblasti građevine, arhitekture i održavanja objekata. Institut je razvio nacionalnu i internacionalnu reputaciju, kao jedan od najboljih u oblasti kooperativnih programa sa industrijom i rangiran je među najboljim koledžima u severnom delu SAD i među najboljim inžinjerskim programima u Americi“, istakla je dr Zorica Panić.

Za studente profesorka Pantić ima poruku u kojoj poručuje:„Najvažnije je da čovek radi ono sto voli, ponosna sam na svoju zemlju Srbiju, imala sam odlično obrazovanje u svojoj zemlji i zato sam tako mogla da budem uspešna u Americi“.

Pre dolaska na “Wentworth” Institut, dr Zorica Pantić bila je dekan inženjersvta (građevina, mašinstvo i elektronika ) na Teksas univerzitetu u San Antoniju. Ona je bila i profesor i direktor na San Francisko državnom univerzitetu.

Dr Zorica Pantić je diplomirala na Elektronskom fakultetu u Nišu 1975. godine, kao najbolji student u generaciji.

Doktorirala je 1982. godine na Elektronskom fakultetu u Nišu. Kao Fulbrajtov stipendista odlazi u SAD 1984. godine, publikovala je preko 90 radova iz oblasti elektromagnetike.

Profesorka Pantić osnovala je Fondaciju u Americi koja pomaže studentima iz Srbije.

Izvor Južnasrbija.info
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More