Da li ste znali da u Srbiji postoji prašuma? (FOTO+VIDEO)

Foto/Printscreen/You Tube
166

Ukoliko bi vam neko postavio pitanje da li u Srbiji postoji prašuma, verovatno bi ste, bez mnogo razmišljanja odgovorili odrečno. Mnogi ne znaju da se u Srbiji među brojnim lepotama krije i ovaj biser netaknute prirode. Skrivena od pogleda, duboko, u samom srcu Kučajskih planina, srpska prašuma nosi naziv Vinatovača.

Foto/Printscreen/You Tube

Između Zlotske reke, Resave i Crnog Timoka, u istočnoj Srbiji, nalazi se planina Kučaj, koja pripada grupi Karpatsko – balkanskih planina. Ukoliko se uputite u tom pravcu, pa prođete Despotovac i Lisine, stići ćete do makadamskog puta. Odatle, 15 kilometara dalje, nalazi se prava bukova prašuma Vinatovača.

Foto/Printscreen/You Tube

Prostire se na površini od 37 hektara, i nikada je ljudska ruka nije preuređivala, sekla ili pošumljavala. Predstavlja pravi prirodni rezervat bukovog drveta i sve do nedavno je bila nepoznata široj javnosti. Bogata je raznolikim biljnim rastinjem, a prema do sada poznatim podacima, pojedina stabla bukve visoka su preko 40 metara, dok obim debla iznosi čak i po nekoliko metara. Procenjena starost stabala je preko 350 godina.

 

Rezervat Vinatovača je pod prvim stepenom zaštite države, branje biljaka, pečuraka i seča drveća su najstrože zabranjeni, a ukoliko se desi da neko stablo bude oboreno usled prirodne nepogode ili starosti, zakonom je propisano da ne sme da se uklanja, već ostaje da leži na tom mestu.

Foto/Printscreen/You Tube

Status prašume Vinatovača ima upravo zbog toga, što je za njen izgled, vekovima već, zadužena isključivo majka priroda.

 

D.Stupar

Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com

Izvor Nasiusvetu.com

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More