Balkanac u Nemačkoj objašnjava zašto ta zemlja nije za svakoga (VIDEO)

Foto/Printscreen/You Tube
661

Broj emigranata sa Zapadnog Balkana, kao i onih koji pripremaju kofer za pakovanje, iz godine u godinu sve više raste. Takva situacija nije samo u Srbiji, već u gotovo svim bivšim republikama nekadašnje Jugoslavije. A želja i potreba za boljim životom “tamo daleko” ujedinjuje bivše jugoslovenske sunarodnike na neverovatan način.

Jedan od onih koji već uveliko “krče put” novog života u emigraciji je i Dino Klepo. On je bolji život za sebe i svoju porodicu potražio u Nemačkoj. Danas, Dino živi i radi u Minhenu, ali ne zaboravlja kako je bilo kada je iz Jablanice u Bosni i Hercegovini pokušavao da ode, pa se svojski trudi da pomogne onima koji imaju iste želje i ciljeve.

Dino je veoma aktivan na društvenim mrežama, a na Jutjubu je napravio svoj kanal “Gastarbajter”, na kojem objavljuje videe u kojima iz svog iskustva govori o brojnim pitanjima koja se tiču života u Nemačkoj. I ne samo to, već pruža i informacije o slobodnim radnim mestima, na koja mogu da dođu zainteresovani iz Bosne, Srbije i Hrvatske. Često direktno posreduje i pomaže u pronalaženju posla u Nemačkoj, a veliki broj pratilaca njegovog Jutjub kanala pokazuje da je mnogo onih koji mu veruju i prate njegove informacije.

U jednom od videa, pod nazivom “Zašto Nemačka nije za svakoga”, Dino govori o tome kako radnici sa Balkana nisu baš uvek spremni na nemački sistem života i rada.

“Stvar je u tome da ljudi nisu svesni šta je Nemačka. Nisu svesni toga šta se od njih očekuje i šta su oni u stanju da urade, nego u glavi izmisle svoju priču i misle da je Merkelova čekala na njih, da je svaki šef čekao na njih. Oni misle da se Nemačka mora njima prilagoditi, umesto da se oni moraju prilagođavati. Problem Nemačke je da se jako mnogo radi, i da je smisao života posao, pa tek onda život”, objašnjava Dino, inspirisan slučajem jednog od novopridošlih emigranata sa Balkana, koji nije baš najbolje shvatio na koji način je potrebno da se ponaša u novoj sredini.

Ukazujući koliko je na zapadu život drugačiji nego na Balknau, Dino savetuje svoje pratioce na Jutjubu šta bi trebalo da izmene u svojim svakodnevnim navikama kada počnu da rade u Nemačkoj:

“Zaboravite na ispijanje kafa, zaboravite na šetnje…Došao si u Nemačku da radiš i zaradiš, ne možeš peti dan živeti kao kod kuće. Ne možeš da odeš da sediš u kafiću, digneš noge, gledaš tele-novele ceo dan, razgovaraš tri sata sa prijateljem ili familijom. Ti si došao u Nemačku da radiš!”, naglašava Dino i dodaje: “Nemačka nije za svakoga. Ne čeka Nemačka na tebe. Ako te čeka, čeka te neki težak posao.”

Video u kojem Dino upozorava na to šta sve mogu da očekuju oni koji razmišljaju o emigraciji u ovu evropsku zemlju, kao i ostale savete o kojima govori iz svog iskustva možete pogledati na ovom linku:

https://www.youtube.com/channel/UCzR7kaf9nmjU7q8K64vP-CQ

 

D.Stupar

Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com

 

Izvor Nasiusvetu.com
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More