Rasprava o Kosovu i Metohiji, Vučić podnosi izveštaj

TANJUG / RADE PRELIC
106

U Skupštini Srbije počela je posebna sednica, na čijem je dnevnom redu izveštaj o Kosovu i Metohiji, koji poslanicima predstavlja predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Vreme je da biramo između slatkih laži i gorke istine“, rekao je predsednik Vučić na početku obraćanja na sednici parlamenta.

Vučić je na sednici Skupštine Srbije o KiM rekao da bi raspravu o KiM trebalo početi odgovorom na važno pitanje: „u šta verujemo, u laži ili u istinu – jer, bez toga, nećemo znati za šta smo sposobni i koliko možemo, gde su granice naše zemlje i naših snova, baš kao i naše stvarnosti“.

„Bez toga nećemo znati gde je Kosovo, gde je Metohija, ko njima upravlja, gde smo mi Srbi na Kosovu i Metohiji“, rekao je Vučić.

Bez tog odgovora nema, kaže predsednik, ni odgovora na to mogu li Srbi, koje su zbog KiM protivpravno bombardovali da računaju na međunarodno pravo i pravdu.

„Da li smo sebi prijatljli ako odbijamo da se suočimo sa istinom“, rekao je Vučić.

On je istakao da je vreme da otvoreno izabremo između slatke laži i gorke istine i istakao da je njegov posao kao predsednika da ljudima saopšti istinu, kakva god bila.

Sednici prisustvuju premijerka Ana Brnabić, svi članovi njenog kabineta, direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Ðurić, predstavnici Srpske liste, šef Delegacije EU u Beogradu Sem Fabrici, kao i predstavnici diplomatskog kora.

Prisutno je 156 poslanika SNS, SPS-JS, SRS, LDP, LSV i samostalni poslanik Miladin Ševarlić.

Poslanici dela opozicije okupljene oko SzS koji bojkotuju rad parlamenta, nisu prisutni u sali.

Nakon debate, poslanici će se izjasniti o izveštaju o pregovorima između Beograda i Prištine od 2013. do maja 2019. godine.

Predsednica parlamenta Maja Gojković rekla je da očekuje da će debata biti sadržajna i da će trajati dugo, a da će posle Vučićevog izlaganja svi šefovi poslaničkih grupa i poslanici imati priliku da komentarišu izveštaj i da iznesu svoje stavove.

Predsednik Dveri Boško Obradović i nekoliko poslanika tog pokreta okupilo se ispred ulaza u Skupštinu Srbije, neposredno pred početak sednice parlamenta o Kosovu, kako bi sačekali dolazak predsednika Aleksandra Vučića.

Oni su razvili transparent na kojem piše „danas izdaja – sutra robija“.

Ispred Skupštine došlo je do incidenta kada je vozilo sa predsednikom Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavom Šešeljem izguralo poslanike Dveri koji su ispred parlamenta došli da sačekaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Predsednik Dveri Boško Obradović optužio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se poneo kao kukavica prilikom dolaska u parlament jer je „poslao žene i svog političkog oca“ (Vojislava Šešelja) da ga brane i prave incidente.

Beogradski mediji navode da će Vučić govoriti najmanje dva ili tri sata na posebnoj sednici.

U uvodnom govoru predsednik Vučić će izneti istorijske činjenice o odnosima Srba i Albanaca, ali će predstaviti i detaljnu analizu sadašnjih odnosa dva naroda, navodi „Kurir“.

List dodaje da će predsednik Srbije govoriti i o konkretnim rešenjima za budućnost.

Predsednik Vučić će u parlamentu govoriti i o nacionalnom pitanju, ali i o ekonomiji i demografskoj situaciji u Srbiji.

U tom izveštaju se navodi da je Srbija odlučna da nastavi pregovore sa Prištinom čim se za to stvore uslovi i nema nameru da odustane od svog mirnog pristupa rešavanju problema na KiM.

„Jedino tako se mogu stvoriti uslovi za dalji napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali i istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda, na čemu Srbija predano radi i nastaviće da radi i ubuduće“, piše u izveštaju koji je parlamentu prosledila Kancelarije za KIM i koji je dostupan javnosti.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More