Francuski orden Akademske palme dodeljеn rektorki Ivanki Popović

FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC
115

Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni uručio je danas rektorki Univerziteta u Beogradu Ivanki Popović orden Akademske palme u rangu oficira za doprinos u oblasti francusko-srpske univerzitetske, naučne i obrazovne saradnje.

Na sveačnosti u rezidenciji francuske ambasade u Beogradu, Mondoloni je uručio orden i Tatjani Jovanović, samostalnoj savetnici u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije koja je odlikovana ordenom Akademske palme u rangu viteza.

Orden Akademske palme se u ime francuskog ministarstva za obrazovanje uručuje istaknutim ličnostima koje su doprinele i nastavljaju da doprinose širenju znanja i jačanju veza koje ujedinjuju dve zemlje. To odlikovanje, ustanovljeno pre više od 200 godina, dodeljuje se Francuzima i stranim državljanima za njihovo naučno i profesionalno zalaganje i za njihov doprinos jačanju ugleda Francuske u svetu, saopštila je Ambasada Francuske.

Osnivač odlikovanja je Napoleon Bonaparta, koji ga je ustanovio kao priznanje eminentnim članovima Pariskog univerziteta. Od 1866. priznanje mogu da dobiju i strani državljani. Od 1955. Orden Akademske palme ima tri ranga: viteza, oficira i komandora.

Ivanka Popović je rektorka Univerziteta u Beogradu i predsednica Dunavske rektorske konferencije i Univerzitetske mreže UNIADRION.

Bila je dekanka Tehnološko-metalurškog fakulteta od 2006. do 2012. godine, prorektorka za nauku Univerziteta u Beogradu 2012-2015. i prorektorka za međunarodnu saradnju 2015-2018. Učestvovala je ili rukovodila većim brojem nacionalnih naučnih projekata kao i u nekoliko TEMPUS i ERAZMUS+ projekata, dva FP7 projekta. Trenutno je angažovana na jednom Horizont2020 projektu.

Popović je UNIDO nacionalna ekspertkinja za čistiju proizvodnju. Bila je prva žena predsednik Srpskog hemijskog društva (2009–2013) i predsednica je Asocijacije italijanskih i srpskih naučnika i istraživača.

Tatjana Jovanović u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja radi, između ostalog, na poslovima međunarodne saradnje, unapređenja nastave stranih jezika i bilingvalne nastave u osnovnim i srednjim školama, na regulisanju statusa stranih škola u Srbiji, kao i na uspostavljanju sistema srpskih lektorata na inostranim visokoškolskim ustanovama.

Izvor Danas
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More