Svi srpski dobitnici prestižnih nagrada Oskar i Pulicer

Osam oskarovaca i šest puliverovaca su Srbi

Foto: pixabay
155

OSKAR, američka filmska nagrada. Osnovana je 1929. i dodeljuje je Akademija filmskih umetnosti i nauke iz Los Anđelosa.

Srpski dobitnici nagrade su Albert Majer, legendarni konstruktor filmskih kamera „panavižen” i konstruktora slavne „panafleks” kamere koju mnogi stručnjaci smatraju najboljom ikada napravljenom (1950, 1953, 1960 i 1965).

Foto: wikipedia

Mladen Sekulović (Karl Malden) za sporednu ulogu u filmu “Tramvaj zvani želja” (1951).

Foto: wikipedia

Animator, scenarista i režiser Dušan Vukotić kratkog animiranog filma “Surogat” (1962). Stojan Stiv Tešić, scenarista filma “Brejking Avej” (1979).

Zoran Perišić za specijalno tehničko dostignuće u filmu “Supermen” (1979). Dana Maksimović, producent filma “Crash” (2004). Mirko Kovačević za FI+Z system koji reguliše tri funkcije svakog objektiva na filmskim kamerama (2007).

Zoran Perišić

Dr Dejan Ilić za kameru za snimanje filmova u 3D formatu (2008). Porno „oskara“ dobile su glumice Džesika Stojadinović, zvana Stoja i Nikol Natali (Marić) Ostin, poznatija kao Koko. Kandidati za nagradu u užem izboru bili su režiser Piter Bogdanović, kostimograf Bojana Nikitović i Igor Stefanović, animator iz studija proslavljenog Stivena Spilberga.

PULICEROVA NAGRADA, priznanje najboljima. Dodeljuje se od 1917. na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku u čast Džozefa Pulicera, američkog novinara mađarskog porekla. On je deo svog bogatstva zaveštao u fond za nagrade najboljima u 21 kategoriju stvaralaštva .

Prvi dobitnik među američkim Srbima bio je profesor Mihailo Pupin (1924) za roman Od pašnjaka do naučnika. Novac od nagrade Pupin je zaveštao Univerzitetu Kolumbija, koji krasi njegova bista i Domu štampe u Beogradu, u kome se danas nalazi Udruženje novinara Srbije.

Drugi srpski dobitnik je Kim Komenich, fotograf, koji je 1987. u listu “Spot News Photography” objavio snimak stradnja dece tokom revolucije na Filipinima.

Stradanje dece na Filipinama, photo by Kim Komenich ©2009/Kim Komenich and the Bancroft Library

Treći je pisac Dušan Čarls Simić (1990) za zbirku „The World Doesn’t End“. Četvrti dobitnik je srpska snaja, Li Jang, novinarska udata za Srbina i pravoslavka, (Svetlana Kostić) za novinarstvo 1994.

Peti dobitnik je Volter Volt Bogdanić, reporter „Njujork tajmsa“, jedini novinar u SAD i na svetu koji je čak tri puta dobio Pulicerovu nagradu. Prvu nagradu dobio je kao reporter „Vol strit džornala“ 1988. posle istraživanja i serije napisa o ilegalnim medicinskim laboratorijama u Americi. Na osnovu njega napisao je knjigu Velika bela laž. Drugu je dobio 2005. za istraživanje nesrećnih slučajeva u američkoj železnici, pod nazivom Smrt pod vagonima. I treću je Bogdanić primio 2008. godine kao deo tima lista “Njujork tajms” iz Njujorka za napise o otrovnim kineskim proizvodima na američkom tržištu.

Šesti dobitnik 2019. godine je fotograf Goran Tomašević.

Goran Tomašević FOTO: Printscreen/Youtube/RTS

Dr Marko Lopušina

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More