Episkop Teodosije: Kao Crkva ostajemo čvrsto uz svoj verni narod

FOTO: Printscreen/ Youtube/Televizija Hram
119

Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije najoštrije je osudio upotrebu sile na severu Kosova i Metohije od strane pripadnika ROSU, ističući da ovakvi potezi još više destabilizuju inače tešku bezbednosnu situaciju u pokrajini.

„Bez obzira na stvarne motive ove akcije, upadi u kuće pri kojima su civili, žene i deca zastrašivani, lomljenje nameštaja i neskrivena brutalnost pokazuju da je namera Prištine bila pre svega da zastraši naše stanovništvo i demonstrira silu. Posebno osuđujemo i upotrebu sile protiv pripadnika UNMIK-a“, navodi se u saopštenju vladike Teodosija, prenela je TV Hram.

Zbog njih zvone zvona u slavnom gradu na Bistrici, prizrenski bogoslovci slave Svetog Kirila i Metodija

Dok, kako dodaje, Priština ignoriše gaženje vladavine prava i institucionalni teror koji opština Dečani primenjuje protiv manastira Visoki Dečani, odbijajući izvršenje sudske odluke Ustavnog suda Kosova, preteći manastiru blokiranjem puta i protestima na sam praznik Vaznesenja (6. juna), „sever Kosova se disciplinuje brutalnom upotrebnom policijske sile, pod izgovorom zavođenja reda“.

Mala Milica, najmlađi bedem Kosova

Episkop Teodosije navodi da ovakvi postupci nimalo ne doprinose ni vladavini prava, niti izgradnji međuetničkog poverenja, već još više destabilizuju i onako tešku bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i „najviše idu na ruku onima koji bez ikakvog stida uporno zagovaraju ideju teritorijalne podele na etničkoj osnovi“.

„Kao Crkva ostajemo čvrsto uz svoj verni narod, apelujemo na vladavinu prava koja treba da se primenjuje prema svima jednako, a ne po ključu etničke i verske diskriminacije i očekujemo od KFOR-a i međunarodne zajednice da spreče ponavljanje ovakvih nemilih događaja“, zaključuje se u saopštenju vladike Teodosija.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More