Tomas Šib dodelio DAAD stipendije srpskim studentima: Ovo ne služi odlivu mozgova u Srbiji (FOTO)

FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC
550

BEOGRAD – Nemačke stipendije srpskim studentima ne služe odlivu mozgova, već mogućnosti da mladi iz Srbije steknu iskustva i znanja i da se vrate i primenjuju ih u zemlji, rekao je nemački ambasador Tomas Šib.

Šib je to izjavio sinoć, prilikom dodele stipendija srpskim studentima za školsku 2019/2020 godinu iz programa stipendiranja “Zoran Ðinđić”, u okviru Nemačkog biznisa za zemlje Zapadnog Balkana i Nemačke akademske razmene studenata (DAAD).

FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

Nemački ambasador je u razgovoru za Tanjug rekao da programi za studente predstavljaju investiranje u ljudske resurse i mozgove, dodavši da imaju veliki broj pozitivnih primera ljudi koji su proveli određeni period u Nemačkoj, a nakon toga su se vratili i pronašli dobra i važna radna mesta u Srbiji.

FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

“Ovi programi predstavljaju investiranje u mlade, jer dok su u Nemačkoj upoznaju se sa načinom života, stiču prijatelje, nove kontakte tako da ovo zapravo predstavlja povezivanje među njima, koje omogućava nova i dalja biznis povezivanja”, kazao je Šib.

On je naveo da “Zoran Ðinđić” program stipendiranja čine studenti koji će biti poslati u Nemačku da provedu određeno vreme u nemačkim kompanijama, da steknu iskustva, a nakon toga se vrate u Srbiju i iskoriste svoje profesionalno znanje i iskustvo.

FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

Dodao je da je do sada taj projekat veoma uspešan i da je do sada oko 700 mladih studenata iz regiona Zapadnog Balkana bilo deo ovog programa, a oko 60 iz Srbije.

“Ideja nije odliv mozgova, već mogućnost da se mladi koji steknu iskustvo i nova znanja u Nemačkoj vrate u Srbiju i doprinesu razvoju ove veoma lepe zemlje”, naglasio je Šib.

FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

Nemački ambasador je rekao da DAAD program o stipendiraju nudi individualne mogućnosti stipendiranja za mlade ljude koji pohađaju kurseve nemačkog jezika, koji rade svoje master i doktorske studije na nemačkim univerzitetima, dodavši da je takođe reč o uspešnom programu razmene.

“Radujem se što smo dodelili stipendije o školovanju srpskim studentima koji pokazuju visoki potencijal. Ohrabrujem mlade da apliciraju, da učine napore da postanu deo ovih programa”, zaključio je Šib.

Ana Ristović: srpsku pesnikinju je odabrala DAAD fondacija a Berlin je osvojio nju

Student četvrte godine na Ekonomskom fakultetu u Beogradu i jedan od ovogodišnjih dobitnika nemačke stipendije Filip Stojčić za Tanjug kaže da je dobio praksu u kompaniji Metro AG u Dizeldorfu, te da će njegova praksa u Nemačkoj trajati od početka jula do kraja godine odnosno šest meseci i da će raditi u oblastima logistike.

On smatra da su ovi programi stipendiranja veoma značajni zato što, kako je istakao, studenti mogu da dobiju dobro praktično znanje u nemačkim kompanijama, a kasnije to znanje da primene u našoj zemlji i na taj način da pokrenu stvari na bolje.

Jelena Popović sa Fakulteta organizacionih nauka na smeru informacioni sistemi i tehnologije će biti na praksi u Lajpcigu na Frajnhofer institutu za internacionalni menadžment gde će raditi na konkretnim menadzment konsalting projektima, a najviše u sektoru zdravstva.

Jelena Popovic sa Fakulteta organizacionih nauka tokom dodela stipendija FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC / bb

“Znanje ću se truditi da prenesem tako što ću naučiti kako da koristim tehnologije u celoj toj industriji, a kasnije ću se truditi da prenesem ovde, takođe kroz konsalting kada se budem vratila u Srbiju”, rekla je Popović Tanjugu.

Prema njenim rečima, apsolutno je bitno praktično iskustvo za svakog studenta, te da usvajanje najboljih praksi iz inostranstva dosta pomaže, jer omogućava proširene vidike, i mogućnost da se unaprede oblasti u Srbiji koje su bile deo konretne prakse.

Dodeli ovogodišnjih stipendija prisustvovali su predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, Anti Šlam iz DAAD, Anti Miler iz nemačkog predstavništva fondacije “Zoran Ðinđić”, kao i predstavnici diplomatskog i poslovnog sektora u Srbiji.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More