Brigite Birlajn je prva kancelarka Austrije

FOTO: Wikimedia Commons
119

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen naložio je danas Brigite Birlajn, aktuelnoj predsednici Ustavnog suda, da formira novu prelaznu vladu Austrije.

Brigite Birlajn, koja važi za osobu konzervativnog političkog opredeljenja, prva je žena koja je u istoriji Austrije postavljena na funkciju kancelara.

Ona je od 2018. godine predsednica Ustavnog suda i smatra se nadpartijskim kadrom, ali je oba velika “skoka” u svojoj karijeri ostvarila pod vladom koju su činili Narodna partija (OVP) i Slobodarska stranka (FPO), najpre 2003.kada je postala potpredsednica, i prošle godine kada je postavljena za predsednicu Ustavnog suda.

Birlajn je rođena u porodici državnih službenika i želela je da studira umetnost ili arhitekturu, ali ju je majka, koja je završila umetnost, savetovala da ipak upiše prava.

Završila je studije u roku i sa 26 godina položila državni ispit, te je sa 28 godina postavljena za državnog tužioca, a sa 41 bila je na dužnosti glavnog tužioca.

Takođe, bila je i predsednica predsednica Udruženja državnih tužioca Austrije, funkciju koju je držala dugo godina do ulaska u Ustavni sud.

Za porodicu, zbog karijere, nije imala vremena, te živi u vanbračnoj zajednici sa jednim penzionisanim sudijom.

Birlajn je imenovana za mandatara za formiranje prelazne vlade, koja će biti na dužnosti do formiranja nove vlade nakon prevremenih izbora koji treba da se dorže u septembru.

Van der Belen je, predstavljajući mandatara kojeg je izabrao, rekao da je dogovoreno da će prelaznu vladu činiti eksperti, o čemu postoji koncenzus sa parlamentarnim strankama.

“Poslednji dani su za austrijsku državu bili izazovni. U pojedinim stvarima smo ulazili na nove terene, nakon što je izglasano nepoverenje vladi. Nismo nijednog trenutka koračali bez orijentacije, jer smo imali jasnu kartu u rukama, koja ne može biti tačnija, a to je Ustav. Ustav nam daje za svaki korak jasne smernice šta treba raditi. On je osnova naše demokratije, tako reći operativni sistem”, poručio je on.

 

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More