Beč: hrišćanske i budističke manifestacije

Foto: Eparhija austrijsko-švajcarska
212

Duga noć hrišćanskih crkvi i Budistički vesakhfest, u Beču, dve su izuzetno zanimljive manifestacije koje su obeležile poslednju sedmicu maja, čime se još jednom potvrdilo da je kod ljudi dobre volje i istinske vere itekako moguća međureligijska saradnja, međusobno razumevanje i poštovanje.

U Dugoj noći hrišćanskih crkvi, (Lange Nacht der Кirchen). koja je održana 24. maja, sva tri pravoslavna srpska hrama bila su otvorena za posetioce.

Foto: Eparhija austrijsko-švajcarska

Inače, ovo je 15-ta godina kako se održava pomenuta manifestacija, u okviru koje posetioci sami ili kroz raznovrsne ture mogu da razgledaju hrišćanske crkve ili prisustvuju koncertima, izložbama, diskusijama i predavanjima.

Foto: Eparhija austrijsko-švajcarska

Svoja vrata širom Austrije otvorilo je oko 700 crkava, koje su učestvovale sa 3000 sati programa, nastojeći da bogatim crkveno – kulturnim sadržajima na najbolji način predstave sebe i svoj crkveni identitet.
Program u srpskom Sabornom hramu Svetog Save, kako saopštava Eparhija austrijsko-švajcarska, otvoren je tog dana večernjim bogosluženjem na nemačkom jeziku koje je predvodio jerej Jovan Govedarica. Potom je, episkop austrijsko – švajcarski Andrej Ćilerdžić, u sali parohijskog centra, održao predavanje “O poretku bogosluženja u Srpskoj pravoslavnoj crkvi“ uz vokalno izvođenje Sanje Simić odabranih bogoslužbenih stihira.

Foto: Eparhija austrijsko-švajcarska

Vladika Andrej je takođe te večeri otvorio izložbu slika Кristiane Кrevet – Bauzer i Elene Starostine koje su doputovale iz Ahena. Usledilo je tradicionalno posluženje “agape“, što je izazvalo posebno zanimanje kod stranaca koji su prisustvovali događaju. Svi posetioci su imali priliku da im sveštenstvo hrama objasni najvažnije činjenice o pravoslavlju i da dobiju odgovore na pitanja.

Iste večeri, u hramu srpskoj crkvi Vaskrsenja Hristovog gostovao je hor ,”Sveti Stefan Dečanski“ iz Novog Sada koji je otpeavao nekoliko divnih kompozicija priredivši veličanstven duhovni koncert na opšte oduševljenje prisutnih. A episkop Andrej je održao izuzetno zanimljivo predavanje.

Foto: Eparhija austrijsko-švajcarska

Dva dana kasnije, u nedelju, 26. maja 2019. u Drugom bečkom okrugu na obali Dunava održana je tradicionalna budistička svečanost-Vesakhfest, u organizaciji austrijske budističke religijske zajednice. Ovaj praznik je uspomena na rođenje, prosvećenje i smrt Bude. Po blagoslovu episkopa austrijsko – švajcarskog Andreja u ime Srpske pravoslavne crkve svečanosti je prisustvovao protojerej Jovan Alimpić paroh pri hramu Vaskrsenja Hristovog u Beču.

Foto: Eparhija austrijsko-švajcarska

Sve goste je pozdravio predsednik budističke religijske zajednice Gerhard Vajsgrab, nakon čega je usledila molitva monaha iz Tajvana i Japana. Posle religijskog dela nastupio je umetnički deo klasičnog indijskog plesa i joga igara. Bilo je takođe organizovano i zajedničko posluženje za sve goste.

R. LONČAR

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More