Srpski festival u Americi: Da se ne zaborave jezik i poreklo (FOTO+VIDEO)

Foto/Printscreen/You Tube
286

U gradiću San Gabrijelu, koji pripada teritoriji Los Anđelesa, ispred crkve Svetog Save, i ove godine, kao i tokom prethodnih, okupili su se Srbi koji žive na američkom kontinentu.

Crkva Svetog Save, San Gabrijel (Los Anđeles)/Foto/Printscreen/You Tube
Foto/Printscreen/You Tube

Krajem maja, dvodnevni Srpski festival je bilo prilika da se susretne i zabavi oko 700 Srba, i da uz druženje zaleče nostalgiju za domovinom. Kako je istako jedan od organizatora festivala, ova manifestacija je posebno značajna, jer doprinosi da njihova deca, koja su rođena u Americi, upoznaju srpsku tradiciju i ne zaborave jezik i poreklo.

Foto/Printscreen/You Tube

Kolo srpskih sestara je uz pomoć dama koje se okupljaju u crkvenoj zajednici, pripremilo i ukusnu zakusku za sve prisutne. Na meniju su se našli pečeno prase, ćevapi, gulaš i ostali specijaliteti po kojima je prepoznatljiva srpska kuhinja.

 

Predsednik festivala, Simeun Radojević, istakao je da ni loši vremenski uslovi nisu mogli da pokvare održavanje ove manifestacije i da je posećenost bila dobra.

Simeun Radojević, predsednik festivala/Foto/Printscreen/You Tube

“Izuzetno sam zadovoljan. Kada su ovakve manifestacije u pitanju, svi se angažuju oko priprema. Već nekoliko dana pre događaja svi radimo na pripremi, i zadovoljni smo u srcima kada narod ode odavde srećan”, rekao je Radojević za Jutjub kanal Dragana Rakonjca, dodajući “da  su u toku i pripreme za obeležavanje 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve u septembru ove godine, te da su Srbi iz Amerike uputili poziv patrijarhu Irineju i da se nadaju njegovom dolasku”.

Dva dana tokom kojih je Srpski festival održan, ispred crkve Svetog Save u San Gabrijelu, okupili su se predstavnici dijaspore svih uzrasta i generacija, a među prisutnima je bila i glumica Marija Karan. Ona je ove godine prvi put došla na Srpski festival, a ovo su njeni utisci:

Marija Karan, glumica/Foto/Printscreen/You Tube

“Jako lepo je to što se organizuje ovako nešto, da se neguju prave vrednosti. Puno znači i onima koji potiču iz mešovitih brakova da im se od početka usadi ljubav, vera, poštovanje, tradicija i svest o njihovom poreklu. Dopada mi se način na koji u crkvi Svetog Save pristupaju ljudima, trude se da očuvaju našu veru i institucije.”

U videu Dragana Rakonjca pogledajte kako je protekao Srpski festival u Los Anđelesu:

 

D.Stupar

 

 

Izvor Nasiusvetu.com
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More