Pola veka eparhije srpske crkve u Nemačkoj, centralna proslava jubileja o Vidovdanu

Foto: facebook/SPC Sveti Sava Hanover
442

Pravoslavna srpska Eparhija diseldorfska i nemačka obeležava ove godine pola veka od osnivanja. Centralna svečanost povodom jubileja trebalo bi da bude održana krajem juna, o Vidovdanu, u hramu Svetog Save u Hanoveru.

Tom prilikom će, kako je najavio nadležni episkop Grigorije Durić, pored liturgijskog slavlja, biti organizovan i simpozijum posvećen prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Srpske crkve u Nemačkoj, koji se organizuje u saradnji sa predstavnicima Rimokatoličke i Evangelističke crkve u ovoj državi.

U pripremi je i monografija posvećena istoriji i razvoju srpske eparhije, koja bi, takođe, trebalo uskoro da ugleda svetlost dana. Takođe, uveliko se u eparhiji radi i na tome da Srpska crkva u Nemačkoj stekne zvanični status verske zajednice, jer su već 50 godina srpske Crkvene opštine u nemačkoj državi registrovane kao Udruženja građana.

Na nivou srpskih crkvenih opština i parohija u Nemačkoj proslave jubileja su već počele. Tako je na primer minule subote u Karlsrueu gde je nadležni episkop Grigorije Durić osveštao tamošnju srpsku crkvu posvećenu Svetoj Petki. Svečanosti su prisustvovali vladika raško-prizrenski Teodosije Šibalić, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović i Mladen Šarčević ministar prosvete Srbije, saopštio je TV Hram. Prisutni su takođe bili gradonačelnik Karlsruea, predstavnici diplomatskog kora i drugig verskih zajednica u tom gradu.

Foto: facebook/SPC Sveti Sava Hanover

Podsećanja radi, prvo pravoslavno srpsko bogosluženje u Nemačkoj održano je 6. maja 1941. godine, na Đurđevdan, u nemačkom nacističkom logoru u Osnabriku. Liturgiju je služio prota Milan Jovanović i sam ratni zarobljenik Trećeg rajha.

Inače, sve do Drugog svetskog rata Srpska pravoslavna crkva nije imala ni jednu Crkvenu opštinu na teritoriji Nemačke. Srbi, koji su tad živeli na tom području, Bogu su se molili u ruskim hramovima gde je crkveni živet bio organizovan.

Eparhija diseldorfska i nemačka sadašnji naziv je ponela 2018. godine dolaskom vladike Grigorija na episkopsku katedru. Prethodno se zvala Eparhija srednjoevropska, a prvobitni naziv kojim je “krštena” 1969. godine, prilikom osnivanja, bio je Eparhija zapadnoevropska.

Ta prva eparhija Srpske pravoslavne crkve koja je imala jurisdikciju nad pravoslavnim srpskim narodom u Nemačkoj, odnosno u celoj Zapadnoj Evropi i Australiji, imala je prvobitno sedište u Londonu, prvi episkop bio je vladika Lavrentije Trifunović. Sedište joj je 1972. preseljeno u Diseldorf, a godinu dana zatim podeljena je na Zapadnoevropsku kojom je nastavio da upravlja episkop Lavrentije i Australijsko-novozelandsku eparhiju na čelu sa episkoom Nikolajem (Mrđa).

Sedište tadašnje Eparhije zapadnoevropske iz Diseldorfa preseljeno je 1979. godine na sever Nemačke, u Himelstir, kod Hildeshajma, gde je zgrada sa crkvom kupljena od protestanata. Nakon renoviranja postaje manastir posvećen Uspenju Presvete Bogorodice, (Velika Gospojina) i administrativno sedište episkopa.

Tokom 1990. tadašnja Eparhija zapadnoevropska, u čijem sastavu je bila i Nemačka, podeljena je na Srednjoevropsku i Britansko-skandinavsku čije sedište postaje Stokholm, a nadležni episkop vladika Dositej Motika.

Godinu dana kasnije vladika Lavrentije se vraća iz Nemačke u Srbiju i postaje episkop šabačko-valjevski, a za novog episkopa srednjoevropskog izabran je vladika Konstantin Đokić. Međutim, Sveti arhijerejski sabor SPC 1994. donosi novu odluku o arondaciji eparhija Srpske pravoslavne crkve na teritoriji zapadne Evrope.

Osniva se ponovo Eparhija zapadnoevropska, sa sedištem u Parizu, ali od delova Srednjoevropske, Britansko-skandinavske i Eparhije za zapadnu Evropu dotadašnje raskolničke Mitropolije novogračaničke, koja je bila pod okriljem Slobodne srpske crkve u slobodnom svetu do 1992. godine, kada je u SPC prevaziđen tzv. američki raskol.

Zbog njih zvone zvona u slavnom gradu na Bistrici, prizrenski bogoslovci slave Svetog Kirila i Metodija

U sastavu Srednjoevropske eparhije i nadležnosti vladike Konstantina ostale su crkvene opštine i parohije u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj, da bi jula 2011. teritorija Austrije i Švajcarske bila izdvojena u novu Eparhiju austrijsko-švajcarsku i na njeno čelo postavljen vladika Andrej Ćilerdžić.

Episkop srednjoevropski Konstantin Đokić penzionisan je 2013. i njegovom dotadašnjom eparhijom narednih godinu dana privremeno upravlja patrijarh Irinej Gavrilović, da bi 2014. za episkopa srednjoevropskog bio izabran vladika Segije Karanović. Godinu dana docnije Srednjoevropska eparhija menja i naziv u Eparhija frankfurtska i sve Nemačke. Godine 2017. vladika Sergije postaje episkop bihaćko-petrovački, a eparhijom u Nemačkoj privremeno upravlja vladika Andrej Ćilerdžić do 2018. kada je na čelo ove eparhije postavljen sadašnji vladika Grigorije Durić , Njegovim dolaskom eparhija je dobila i novi naziv: Srpska pravoslavna eparhija diseldorfska i nemačka (Serbische orthodoxe Diözese von Düsseldorf und Deutschland).

R. Lončar

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More