Patrijarh Irinej u Siriji: Zašto se poglavar SPC sastao sa Asadom

Foto: SPC
121

Zbog puta u Siriju i susreta sa sirijskim predsednikom Bašarom al-Asadom, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej postao je meta brojnih kritika.

Delegacija Srpske pravoslavne crkve u Siriji obišla je hrišćanske hramove u kojima je patrijarh služio molebane, Bašar al-Asad rekao je tokom susreta sa patrijarhom da između naroda Srbije i Sirije postoje snažni odnosi.

Sirijska agencija SANA prenela je da su patrijarh i al-Asad razgovarali o tome kako su Srbija i Sirija “bile podvrgnute pokušajima spoljne intervencije, čiji je cilj bio uništavanje suvereniteta, ali su se narodi ovih zemalja usprotivili agresorima”.

“O daljim aktivnostima i predstojećem programu za patrijarha u Siriji, ne možemo da govorimo iz bezbednosnih razloga”, rečeno je iz kabineta patrijarha u pisanom odgovoru za BBC na srpskom.

Patrijarh Irinej, Bašar al-Asad i Bedžet Pacoli

Irinej je predsedniku Sirije u kojoj sukobi traju već osam godina, rekao da veruje da će “Sirija izaći iz stanja kroz koje prolazi i da će uspeti da povrati istorijsku ulogu efikasne države, kao i da će uspostaviti stabilnost i širiti mir i ljubav u regionu”, piše na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Sukobi u Siriji počeli su 2011. godine kao pobuna protiv Asadove vlasti. U sukobima pobunjenika protiv sirijskih vlasti, kao i protiv Islamske države, u Siriji je stradalo 360,000 ljudi, a milioni ljudi su morali da napuste domove.

Advokati za ljudska prava uz neke izbeglice iz Sirije pokušavaju da protiv Bašara al-Asada podignu tužbu za zločine protiv čovečnosti pred Međunarodnim krivičnim sudom. Ovaj sud nema nadležnost nad Sirijom i do sada je odbijao da prihvati tužbe protiv Asada.

Sastanak srpskog patrijarha sa predsednikom Sirije na društvenim mrežama neki su kritikovali, a neku hvalili. Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli jedan je od onih koji su na Tviteru osudili susret.

On je napisao da je Asad u goste primio patrijarha koji vodi crkvu čiji su zvaničnici devedesetih blagosiljali ratne zločince i koja drži srpsko društvo u “paralelnom svetu”.

“Treba da poseti Račak, Izbicu i Krušu i susretne se sa preživelima. Sram ga bilo!”, napisao je Pacoli.

Neki su bili zbunjeni ovim susretom.

 

Bilo je onih koji su susret opisali kao uobičajenu posetu.

“Samo spin. Patrijarh Irinej je deo delegacije koja posećuje Pravoslavnu crkvu u Siriji. To je crkvena poseta, a ne neka zlokobna zavera pravoslavne crkve”, napisao je jedan korisnik.

https://twitter.com/DejanIl71003220/status/1135675537697923073

Međutim, bilo je i onih koji su susret osudili.

https://twitter.com/BetmenVan/status/1135682868917747712

https://twitter.com/zboskovic/status/1135838298885296128

https://twitter.com/BoraMunja/status/1135808748876914688

https://twitter.com/whitewa05151856/status/1135690648378646529

Latice, trube i zastave srpskog patrijarha

Prilikom posete manastiru Tekle koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine, patrijarha su dočekale stotine vernika.

Na sajtu Srpske pravoslavne crkve piše da je organizovana dobrodošlica za patrijarha i delegaciju bila “dirljiva, emotivna i za neke veoma potresna”.

“Razdragani muškarci, žene i deca uzvikivali su radosne poklike i obasipali Irineja laticama cveća”, piše na sajtu.

Delegacija je posetila i sirotište, ispred kojeg ih je dočekao špalir devojčica.

“Sa cvećem u rukama mahale su Patrijarsima. Deca mlađeg uzrasta nosila su zastave Srbije i Sirije. U pozadini se gromko orio zvuk trubačkog i bubnjarskog orkestra”.

Napad tokom posete

Izraelska armija u Siriji napala je dve artiljerijske i jednu lansirnu bateriju kao odgovor na granatiranje sa sirijske teritorije tokom boravka patrijarha u Siriji sa delegacijom.

Odmah potom potvrđeno je da među žrtvama napada nema srpskih državljana.

Ko je u delegaciji SPC

Na put u Siriji i Liban pošla je delegacija koju čine mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, episkop šumadijski Jovan, arhimandrit Damaskin (Grabež), protojerej stavrofor Božo Bakajlić, protođakon Damjan Božić, đakon Vladimir Rumenić i pođakon Dejan Nakić.

Oni su uzvratili posetu Antiohijskoj patrijaršiji, čiji su predstavnici posetili Srbiju 2018. godine.

Hrišćanstvo u Siriji

Prema podacima sa Vikipedije hrišćani u Siriji čine oko deset odsto stanovništva.

Broj hrišćana u Damasku smanjio se tokom Umajadskog carstva i širenja islama, pa su mnogi od njih islamizovani.

Prvi po veličini hrišćanske denominacije u Siriji je Antiohijska patrijaršija.

Izvor BBC na srpskom
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More