Lepe li su, nano, kineske devojke

Foto:uziceoglasnatabla
301

Kosjerićka sela bila su među pionirima seoskog turizma kod nas. Ovog proleća otišlo se i korak dalje – od uobičajene ponude domaćina organizovanjem tradicionalne srpske svadbe kao interaktivnog turističkog projekta za koji su kineski turisti izuzetno zainteresovani, u poslednje vreme najbrojniji strani gosti kod nas.

Šarolika turistička grupa brzo se pretvorila u svadbenu povorku koja je krenula po nevestu. I svi običaji su tu, od obaranja jabuke, izvođenja mlade, ovog puta su bile dve, kola, svadbarskih pesama.

U najvažnijim ulogama – mladenci, čauš, barjaktar, dever, a sa njima i domaćini i gosti, koji se odlično sporazumevaju na srpskom, engleskom i kineskom.

„Veoma interesantan projekat. Upravo sam uzela jabuku i bacila je preko krova, to je bilo najzanimljivije. Zdravo, živeli“, rekla je „mlada“ Džang Juensji.

Celu priču osmislilo je mioničko Udruženje „Vesnik“ uz podršku Turističke organizacije Kosjerić i učešća velikog broja ljudi iz kosjerićkog kraja želeći da na turističkoj mapi ponude nešto novo.

„S jedne strane je da pokažemo kako mi čuvamo našu tradiciju, naše običaje i to pokažemo naročito stranom gostu, a s druge strane ono što oni sami traže. I njima je dosadilo samo fotografisanje, razgledanje. I oni bi da učestvuju, da se malo igraju“, navela je Snežana Joksimović, direktorka TO Kosjerić.

Željko Sredić iz „Gostoljublja Mionica“ istakao je da to jedan nov turistički projekat,  turistička avantura, gde se nudi nešto novo što turisti do sada nisu imali.

,,I mislim da im se sviđa i mi smo krenuli da to iskoristimo, a imamo i najave za neke druge goste, pa i domaće iz Srbije“, rekao je Sredić.

U ponudi kinskih turističkih agencija mionička svadba je deo sedmodnevne balkanske ture, a o ineteresovanju govori dovoljno podatak da je već rezervisano tridesetak termina sve do jeseni.

Izvor uziceoglasnatabla,cim
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More