Beč dobija “pametne” semafore, evo kako će izgledati

Foto: PrintScreen/Twitter/@GuillaumeHabar1
101

U glavnom gradu Austrije završena je faza testiranja inteligentnih semafora za pešake. Od jeseni 2019. godine prve raskrsnice biće opremljene sa kamerama i odgovarajućim softverom.

„Misleći“ semafori će sukcesivno zameniti oko 200 semafora na dugme koji su u Beču trenutno u upotrebi. Novi semafori samostalno prepoznaju kada se pešak približava.

Na osnovu pravca kretanja i načina kako se osoba ponaša kompjuterski program može da predvidi da li osoba zaista želi da pređe ulicu ili samo da prođe pored semafora.

Trenutno se u saradnji sa gradskim opštinama traže semafori za pešake gde bi ovaj inteligentni kompjuterski upravljač bio najpotrebniji. Preduslov je da u neredovnim razmacima dosta ljudi želi da pređe raskrsnicu a sa druge strane da postoji pojačan saobraćaj.

Ovakvi semafori posebno bi bili korisni u blizini škola, bazena kao i mesta većih dešavanja.

Kamere koje će biti ugrađene ne služe kao kamere za nadzor. One snime određeni trenutak, šifruju podatke i odmah ih potom izbrišu.

Sistem „mislećih“ semafora kreirao je tim sa Tehničkog fakulteta u Gracu u saradnji sa Gradom Bečom.

Izvor eurocommpr.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More