Danas su Duhovi, praznik na koji vernici mole za ozdravljenje i oproštaj

213

Vernici srpske pravoslavne crkve danas obeležavaju jedan od najvećih praznika – Duhove ili svetu Trojicu, odnosno silazak svetog Duha na apostole.

U narodu je ovaj praznik poznat i kao Trojčidan, a traje tri dana – čine ga i duhovski ponedeljak i utorak. Uvek pada u nedelju, na pedeseti dan od Vaskrsa, a po značaju je treći najveći praznik.

Crkveno učenje kaže kako je neposredno pre Vaznesenja, Hristos obećao učenicima da će se ubrzo “izliti blagodet Duha Svetog” na njih, što se desilo 50-tog dana od vaskrsnuća. To se dogodilo na jevrejski praznik Sedmica. Taj praznik se naziva još i Trojica jer je – po učenju – Hristos obećao, Bog Otac dozvolio, a Sveti Duh sišao.

Najrasprostranjeniji običaj je da se na ovaj dan posete manastiri, a u svetinje se unosi sveža zelena trava i cveće. Posle svete liturgije služi se večernje, na kome se kleči i pletu venci od trave i cveća. Ti venci se nose kući i stavljaju pored ikone i kandila na zid.

Običaj je i da se iz manastira ponese osveštena vodica kako bi u narednih godinu dana bilo mira i sklada u kući. Naročito se preporučuje bolesnim ili grešnim osobama da na današnji dan posete neku svetinju – kako bi potražili lek i spasenje ili oprost.

U različitim delovima Srbije Duhovi se drugačije praznuju, a u selima i dan danas postoje neobični rituali vezani za ovaj praznik. Ipak, univerzalno verovanje, rasprostranjeno svuda, jeste da u periodu pre i posle ovog praznika vladaju moćne energije.

Izvor Blic žena
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More