Srpski predsednik i američki ambasador obeležili godišnjicu operacije Halijard (FOTO)

Foto/Tanjug/Instagram/@buducnostsrbijeav
184

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador SAD u Beogradu, Kajl Skat, obeležili su sinoć u rezidenciji američkog diplomate, 75 godina od operacije Halijard tokom koje su Srbi spasili više od 500 američkih i savezničkih vazduhoplovaca.

“Zajedno se sećamo Operacije Halijard, jednog od simbola srpsko-američkog savezništva – pre 75 godina je hrabri narod male Srbije spasio više od 500 američkih i savezničkih vazduhoplovaca, u najvećoj akciji te vrste u Drugom svetskom ratu”, napisao je predsednik na svom instagram profilu.

Američki diplomata je na svom tviter nalogu prethodno napisao da ima čast da u svom domu ugosti predsednika Srbije Vučića.

“Imam čast da večeras u svom domu ugostim Vučića koji nam se pridružio kako bi odali počast saveznicima iz Drugog svetskog rata, Srbima i Amerikancima koji su 1944. godine bili deo operacije Halijard”, napisao je Skat.

 

Na tviter nalogu Ambasade SAD u Beogradu ranije danas je objavljeno da su u leto 1944. godine, Srbi i Amerikanci zajedno organizovali najveće spašavanje savezničkih avijatičara u toku Drugog svetskog rata.

” Večeras se prisećamo priče ovih heroja i planiramo obeležavanje uspomene na njih 15. septembra u Pranjanima”.

Obeležavanju u rezidenciji američkog diplomate su prisustvovale brojne ličnosti među kojima i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

NAŠ SERIJAL: Srbi zaslužni za uspeh operacije Halijard  

Major Vujnović: Komandant operacije Halijard 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More