Ode patrijarh u Ameriku…

Foto: Tanjug/ Dimitrije Goll
475

Patrijarh Irinej Gavrilović (89) poglavar Srpske pravoslavne crkve, boraviće polovinom jula, u zvaničnoj poseti srpskim eparhijama u Sjedinjenim američkim državama, povodom obeležavanja 800 godina samostalnosti srpske crkve.

Prigodne manifestacije planirane su od 13. do 16. jula u manastirima: Svetog Save u Libertivilu i Novoj Gračanici na Trećem jezeru, u Eparhiji novogračaničko-srednjezapadnoameričko,j koju predvodi vladika Longin (Momir Krčo).

Nova Gračanica Foto: SPC

On je ujedno i predsedavajući pravoslavne srpske Episkopske konferencije koju čine srpske vladike (arhijereji), u severnoj i južnoj Americi.

Manastir Svetog Save u Libertvilu Foto: SPC

“Za samo nekoliko nedelja, od 13. do 16. jula, moja braća arhijereji i ja ćemo imati radost da sazovemo petogodišnju skupštinu naših svetih pravoslavnih eparhija u Sjedinjenim američkim državama, obeležavajući 800. godišnjicu odobravanja autokefalije (samostalnosti) naše crkve i molitveno se sećajući Svetog Save, našeg prvog arhipastira. Sveštenici i delegati koji predstavljaju naše parohije i misije sa teritorije SAD okupiće se za bogosluženje, molitvu i promišljanje, pridruživši se vernim hodočasnicima i našoj srpskoj mladosti iz Amerike, kako bi svi zajedno svedočili o ogromnoj riznici blagoslova koje nam je Gospod naš IsusHristos darovao, i koje su nam mnoge naše svete majke i očevi ostavili kao nasleđe kroz vekove. Iskreno se radujemo što ćemo vas, dragi braćo i sestre, dočekati na ovom radosnom slavlju i gozbi. Dobro nam dosli! ”, navodi se u pozivu vladike Longina.

Kao specijalni gost najavljuje se mitropolit Kalistos Ver iz Carigradske patrijaršije, koji će održati prigodno predavanje.

 
R. LONČAR

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More