Čuvaju, brane i pomažu srpstvo već 105 godina

Foto: snd-us.com
583

Srpska narodna odbrana (SNO) proslaviće svoju slavu i 105. rođendan u Čikagu, 30.juna. Istog dana biće komemorativno obeležen Vidovdan i odata molitvena počast svetom velikomučeniku srpskom knezu Lazaru. Ceremonija uz prigodan umetnički program biće održana u sali Sabornog hrama Vaskrsenja Hristovog na Redvud drajvu, centralnoj srpskoj crkvi u Čikagu.

Glavni govornik na Vidovdanskoj proslavi biće gost iz Srbije, prof. dr Miloš Кović. Prigodnu besedu održaće i gost iz Holandije prota dr Vojislav Bilbija.

Za slavski banket planirano je posno posluženje jer počinje Petrovski post.

Glumci Srpskog amaterskog pozorišta „Mira Sremčević“ iz Čikaga u umetničkom delu programa govoriće poeziju srpskog pesnika Jovana Dučića, obnovitelja SNO iz 1941.godine, odajući time počast bardu srpske poezije i velikom nacionalnom prvaku koji je u odsudno vreme Drugog svetskog rata otvorio vidike srpskoj zajednici u Americi kroz SNO i „Amerikanski Srbobran“.

Кako bi novodošli i mladi srpski naraštaji što bolje upoznali rad i istoriju SNO u Americi, koja traje već 105 godina, ova organizacija pripremila je sažetu brošuru o svom istorijskom značaju i delovanju u Americi. Brošura je štampana u koloru na srpskom i engleskom jeziku.

Srpska narodna odbrana, podsećanja radi, osnovana je jula 1914. godine u Njujorku. Prvi predsednik bio je proslavljeni američki i srpski naučnik Mihailo Pupin. Ubrzo po konstituisanju formirana su 83 odbora širom Amerike. Mihailo Pupin i SNO dali su ogroman doprinos i pružili veliku pomoć Srbiji tokom Prvog svetskog rata i nakon njegovog završetka.

Potonjim formiranjem Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i njenim docnijim preimenovanjem u Kraljevinu Jugoslaviju, rad Srpske narodne odbrane zamire, jer su američki Srbi i njihov nacionalno-politički život na severnoameričkom kontinentu skrenuli u jugoslovenskom pravcu. Otrežnjenje je nastalo u proleće 1941. kada je na tadašnjim jugoslovenskim prostorima počeo Drugi svetski rat, a s njim i strašni zločini nad Srbima u Kraljevini Jugoslaviji.

U leto 1941. iz Madrida u Ameriku stiže pesnik i diplomata Jovan Dučić, koji ubrzo inicira obnovu Srpske narodne odbrane u Sjedinjenim američkim državama.

R. LONČAR

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More