Matica iseljenika se odužuje zaslužnima u dijaspori

Foto: Facebook/ Matica iseljenika i Srba u regionu
184

Svečanost uručenja Vidovdanskih zahvalnica Matice iseljenika i Srba u regionu, biće održana večeras u 19 sati u Svečanoj sali Matice iseljenika i Srba u regionu. Svečanost se održava u okviru tradicionalne manifestacije „Vidovdanski dani: Dijaspora u Matici”, koja traje od 21. do 26. juna.

Vidovdanske zahvalnice biće uručene Zorici Mitić iz Norveške, Anđelki Krasojević iz Švajcarske, Slobodanu Benđu iz Australije, Milunu Nikoliću iz Austrije, Ognjanu Krstiću iz Rumunije, Draganu Jakovljeviću iz Mađarske, Đuru Plavšiću i Ljubiši Levajcu iz Nemačke i Rajku Reju Radojeviću iz Kanade, saznajemo iz Matice iseljenika.

Dok­tor­ka Zo­ri­ca Mi­tić je kao do­bro­vo­ljac uče­stvo­va­la na ra­ti­šti­ma ši­rom biv­še Ju­go­sla­vi­je.

Dr Zorica Mitić, anesteziolog, koja radi u Riksradium bolnici u Oslu, najvećem evropskom centru za rak, izabrana je za jednu od pet najistaknutijih strankinja u Norveškoj. Ali mnogi se ne sećaju kako je i zašto napustila Srbiju. Početkom 1998. godine otkrila je veliku korupciju u Kliničkom centru Srbije. Umesto podrške, dobila je pretnje smrću. Za „nagradu“, poslata je na Kosovo i tamo ranjena. „Nije mi preostalo ništa drugo nego da spakujem kofere i odem“, izjavila je svojevremeno doktorka Mitić.

Anđelka Krasojević dobitnica Svetosavske nagrade Ministarstva prosvete Srbije, koja joj je pre mesec dana uručena u Beogradu, ne samo da je 25 godina svog nastavničkog rada i života posvetila srpskim naraštajima u dijaspori ( pet godina u Nemačkoj i 20 u Švajcarskoj), već je bila i pokretač, učesnik ili organizator brojnih aktivnosti u srpskoj zajednici.

Švajcarska: Svestranost učiteljice Anđelke (2)

Slobodan Benđo, srpski psiholog iz Australije, a već godinama je koreograf u folklornoj grupi ‘Morava’ iz Sent Albansa.

Milun Nikolić iz Beča je austrijski milioner. Vlasnik je građevinske firme, veletrgovine i tri divne kuće u Austriji. U Austriji i Srbiji, međutim, gospodin Milun Nikolić je poznatiji po bogastvu svoje duše. Nikolić je rekorder humanitarnosti, jer je sa svojom gospođom Nadom i dvojicom sinova darivao humanitarnu pomoć svom narodu u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

Milun Nikolić, dobrotvor velikog srca

Ognjan Krstić je predsednik Saveza Srba u Rumuniji, krovne organizacije srpske nacionalne manjine sa sedištem u Temišvaru, osnovane 1989. godine, na čiju se pomoć Srbi mogu osloniti pri dolasku u Rumuniju, ali i rumunski građani koji mogu dobiti preporuku koja mesta treba posetiti u Vojvodini i Srbiji. Ova organizacija je uvek prisutna i na događajima poput „Dana Vojvodine“, upravo po drugi put održanih u Temišvaru, gde je građanima ovog prelepog grada predstavljena turistička ponuda AP Vojvodine.

Ljubiša Levajac, nemački penzioner koji je u rodnom kraju, kod Čačka, napravio Muzej dijaspore sa hiljadu eksponata.

Dragan Jakovljević je srpski književnik, profesor univerziteta, novinar i glavni i odgovorni urednik „Srpskih nedeljnih novina“ iz Budimpešte. Iza sebe ima ima spisateljsku i naučnu karijeru dugu četvrt veka. Rođen je u Kragujevcu, živi i stvara u Budimpešti.

Takođe, među dobitnicima priznanja je i Rajko Rej Radojević ispred Srpske nacionalne akademije u Kanadi.

Nekada su Srbi samo preko Matice iseljenika imali vezu sa domovinom

U programu učestvuje pesnik Aleksandar Draganović sa svojom knjigom „Sentimentalno vaspitanje” i veliki srpski recitator Vico Dardić, koji će govoriti stihove Brane Petrovića, Rada Drainca i Mike Antića, čime će obeležiti 50 godina svoga stvaralaštva, kazivanja poezije.

Danas u 19 sati biće otvorena izložba „Srbin u Evropi, Evropljanin u Srbiji – Laza K. Lazarević 1851-1890″ u oviru ciklusa Tragom znamenitih Srba u Nemačkoj, koju Matica organizuje u saradnji sa Centralnim Savetom Srba u Nemačkoj i Nacionalnom fondacijom za humanost i starost „Laza Lazarević”.

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More