Svi putevi vode u Nijagara Fals na 74. Srpski dan i Vidovdan

Foto: printscreen/youtube/ my trips
648

Srbi nastanjeni u Kanadi obeležiće Vidovdan i proslaviti 74. Srpski dan 29. i 30. juna 2019. u Nijagara Falsu, na imanju srpske crkve Svetog Georgija (Montos Road). Ova tradicionalna manifestacija traje od 1946.godine i poslednjeg vikenda u junu okupi više od 10.000 pripadnika srpske zajednice iz Kanade i Sjedinjenih američkih država.

Organizatori su Srpska narodna odbrana (SNO) u Kanadi i crkveno-školska opština Sveti Đorđe.
Aleksandar Aca Pantelić predsednik SNO najavljuje veoma bogat program uz učešće folklornih grupa, te orkestra Tamburica, kao i ansambla “Opančići” iz Njujorka.
Predviđena je i bogata gastronomska ponuda srpskih specijaliteta.

Visoki gosti sa polasnom pratnjom i konzul Goran Savić prate folklorni program na 60. Srpskom danu FOTO: D. Dragašević

Prošle godine u crkvi je bila samo molitva. Narodna proslava nije održana, građena je nova crkvena hala. Stara je teško oštećena u požaru 2016.godine i morala je 2018. biti srušena. Nakon liturgije i pomena u crkvi svim upokojenim srpskim junacima od Kosovskog boja do današnjih dana, po ustaljenoj praksi, 30. juna ove godine održava se centralna svečanost na kojoj se, u letnjem paviljonu, pozdravnim slovom prisutnima obrate istaknuti gosti.

Zatim sledi nastup folklornih grupa, posle toga i narodno veselje.

Član američkog Kongresa, Helen Delić Bentli 1991. FOTO: D. Dragašević

Prethodnog dana na crkvenom posedu dočekuju se posetioci, kasno popodne je predpraznično večernje bogosluženje, a potom za omladinu igranka bez prestanka, do zore.
Podsećanja radi, prvi Srpski dan održan je juna 1946. godine. U to vreme Srbi nisu imali svoju crkvu u Nijagara Folsu i proslava je organizovana na farmi u mestu Čipava, tri kilometra udaljenom od Nijagarinih vodopada. Glavni organizator je bio ugledni ugostitelj Pane Jerić. Tad je pod vedrim nebom liturgiju služio ondašnji američko-kanadski episkop Dionisije Milivojević iz Čikaga. Dok je u zabavnom delu programa nastupio srpski orkestar iz Lakvane. Među više od 1500 okupljenih na tom prvom Srpskom danu u Kanadi bili su i najugledniji srpski emigranti sa severnoameričkog kontinenta: Mihajlo Dućić predsednik SNO u SAD, Borislav Todorivić major bivše Jugoslovenske kraljevske vojske, Luka Kristiforović predsednik Srpskog narodnog saveza u Pitsburgu i Konstantin Fotić ambasador bivše Kraljevine Jugoslavije u Vašingtonu.

Čuvaju, brane i pomažu srpstvo već 105 godina

U potonjim godinama, među istaknutim gostima bio je i sveti vladika Nikolaj Velimirović. Glavni organizator proslave nekoliko prvih godina bio je ugledni ugostitelj Pane Jerić.
Kada je crkvenoškolska opština Sveti Đorđe kupila imanje na Montroz ulici 1957. tada je odlučeno da se preseli proslava Srpskog dana, tako da se svečanost od 1958. održava na ovom posedu. U narednim godinama, uprkos činjenici da je u tadašnjoj komunističkoj Jugoslaviji ova proslava bila proskribovana kao četnička, visoki gosti su bili: kanadski premijer Brajan Malruni i njegova supruga Mila (Pivnički), kanadska ministarka spoljnih poslova Barbara Mekdugal i ministar pravde Rob Nikolson, američka kongresmenka Helen Delić Bentli, poslednji kanadski ambasador u SFRJ Džems Bizet, američki major Ričard Felman, te princ Aleksandar Drugi Karađorđević sa suprugom princezom Katarinom, njegov stric princ Tomislav, košarkaš Vlade Divac, general Luis Mekenzi…

Kanadski ministar pravde, Rob Nikolson pozdravlja počasne goste 2005. FOTO: D. Dragašević

Među gostima su bili i slobodoumni intelektualci, Srbi iz SFRJ, rizikujući u to vreme zatvor po povratku u Srbiju. Primera radi, književnik Momo Kapor, pevači Andrija i Tomislav Bajić, imali su problema po povratku sa Srpskog dana. Bajići su već na aerodromu u Beogradu bili privođeni i saslušavani, a “slučaj” Momo Kapor je imao i sudski epilog, srećom u Kaporovu korist.

Posle programa, u letnjem paviljonu srpska omladina u kolu FOTO: D. Dragašević

Pored srpskih crkvi Svetog Đorđa i Svetog arhanđela Mihaila, u Nijagar Falsu se nalazi i veličanstven spomenik Nikole Tesle koji je srpska zajednica podigla na 150. godišnjicu Teslinog rođenja.

Pane Jerić, dugogodišnji domaćin Srpskog dana FOTO: Privatna arhiva

Nijagara Fals je turistička varoš pored Nijagarinih vodopada, jednog od sedam svetskih čuda, koje godišnje poseti više od 15 miliona turista. U ovom gradu Srbi su vlasnici više hotela i ugostiteljskih objekata, a najistaknutije stare srpske porodice su Đorđa Jerića i Momira Glavčića, dvojice doajena srpskog iseljeništva u Nijagara Falsu.

R. LONČAR

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

Izvor Našiu svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More