Evo koliko Srba prima strane penzije i šta treba da uradite da biste penziju primali u Srbiji

Foto: pixabay
279

SRBIJA – Prosečna penzija u Srbiji iznosi oko 26.300 dinara. Više od 100.000 naših najstarijih građana prima, međutim, penziju iz inostranstva koja je često i nekoliko puta veća.

Pored Nemačke, veliki broj koverata stiže iz Hrvatske, ali i iz Austrije, Švajcarske, Francuske, Švedske, Amerike i Australije. Procenjuje se da u Srbiji strane penzije prima više od 200.000 građana, ali da ih tek polovina dobije značajno veće penzije od srpskih 220 evra.

Srpskih građana u Evropi najviše ima u Nemačkoj, oko 450.000. Bave se različitim poslovima, a najčešće građevinarstvom i uslužnim delatnostima. U toj zemlji, prema poslednjim dostupnim podacima, prosečna penzija iznosi oko 1.000 evra za muškarce, dok je za žene između 500 i 700 evra. Da li je baš tolika prosečna penzija i kada su u pitanju Srbi ne može se reći sa preciznošću. U Nemačkoj se, inače, za sada u penziju odlazi sa navršenih 65 godina starosti, a plan je da se granica postepeno poveća i da dostigne 67 godina, i to do 2029. godine.

Prosečna penzija u Australiji, gde živi 98.000 Srba, iznosi oko 1.800 australijskih dolara mesečno. Državljani te zemlje imaju pravo na starosnu penziju kada napune 67 godina. Isti broj godina za penzionisanje je i u SAD gde živi 830.000 Srba i gde penzioneri prosečno primaju oko 1.000 američkih dolara mesečno.

Penzioneri u Francuskoj prosečno primaju oko 800 evra. I u ovoj zemlji će se starosna granica za odlazak u penziju postepeno menjati, pa je tako plan da do 2023. godine dostigne 67 godina. Prema procenama u ovoj evropskoj zemlji živi između 70 i 100 hiljada Srba.

Švedska je, takođe, poznata kao jedna od zemalja u kojoj srpski građani pronalaze utočište kada se govori o poslovima i životu u inostranstvu. U toj zemlji, u kojoj prema procenama živi oko 35.000 Srba, prosečna penzija iznosi oko 770 evra. Ni prosečna penzija u Norveškoj nije mnogo drugačija, takođe se kreće oko 700 evra, a već sada se u penziju odlazi sa 67 godina.

Još jedna od razvijenijih zemalja u kojoj je granica za odlazak u penziju znatno visoka i iznosi 68 godina, a planovi su da se i ta granica podigne je Holandija. Penzioneri u Holandiji prosečno primaju oko 1.100 evra.

U ne tako dalekoj nam Italiji, prosečna penzija se kreće oko 465 evra, a planovi tamošnje vlasti da starosnu granicu za odlazak u penziju podignu na 67 godina već u 2021. godini.

Penzije u regionu

Prosečne penzije u državama bivše Jugoslavije u proseku se kreću između 200 i 500 evra.

U Hrvatskoj, prema novom zakonu, građani će u penziju moći sa navršenih 67 godina. Prosečno penzioneri u Hrvatskoj primaju oko 300 evra.

Crna Gora je takođe odredila istu granicu za odlazak u penziju, a penzioneri u toj susednoj zemlji prosečno primaju oko 285 evra.

Prema poslednjim dostupnim podacima, prosečna penzija u Makedoniji iznosi oko 213 evra. U Bosni i Hercegovini, prosečna penzija iznosi oko 374,70 konvertibilnih maraka, što je nešto manje od oko 200 evra.

Penzionerske dane provode u Srbiji

S obzirom na to da se većina srpskih građana odlučuje da penzionerske dane provede u Srbiji, bez obzira u kojoj zemlji su živeli i radili, bitno je da znaju da zasluženu penziju mogu da primaju u domovini. Srbija ima sporazume o socijalnom osiguranju sa 28 zemalja sveta, kojima je uređeno priznavanje radnog staža kao i isplate penzija.

Svi naši građani koji su radili u inostranstvu, treba da podnesu molbu Fondu PIO prema mestu prebivališta. Cilj međunarodnih sporazuma je da se lakše ostvare prava kao i da se korisnicima umanje troškovi. Zahtev podnet u jednoj državi smatra se zahtevom za penziju u svim državama u kojima osiguranik ima staž.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More